Verwoestende cycloon treft Fiji
De Syrische vicepresident Farouk al-Sharaa zegt dat geen van de strijdende partijen in Syrië kan winnen. In een Libanese krant zegt al-Sharaa dat er een "historische overeenkomst" gesloten moet worden.

Al-Sharaa, een soenniet, zegt in de krant dat een politieke of militaire oplossing met de dag onwaarschijnlijker wordt. "We moeten vechten voor het voortbestaan van Syrië. Dit is geen strijd voor het behoud van een individu of een regime."

"De oppositie kan het leger geen beslissende slag toebrengen en wat het leger doet zal evenmin leiden tot een doorbraak", zegt de Syrische vicepresident. Hij pleit voor een staakt-het-vuren, na bemiddeling door internationale leiders. Daarna moet er volgens hem een regering van nationale eenheid worden gevormd.

Uitweg

Correspondent Sander van Hoorn vindt de uitspraken van al-Sharaa, geen vertrouweling van president Assad, opmerkelijk. "Het feit dat hij deze uitspraken mag doen, en dan ook nog in een Libanese krant die achter de Syrische regering staat, geeft het geheel gewicht."

Volgens Van Hoorn lijkt het aannemelijk dat al-Sharaa het officiële Syrische standpunt vertolkt. "Maar de analyse bij de opstandelingen is inmiddels een andere: Het kan nog lang duren, er zullen nog veel doden vallen, maar uiteindelijk zijn wij zelfs zonder wapens van het Westen in staat dit gevecht te winnen."

Het interview met de Syrische vicepresident volgt kort nadat Iran een vredesplan had gelanceerd, waarin eveneens wordt opgeroepen tot een dialoog. De uitspraken van al-Sharaa kunnen wijzen op een handreiking aan Iran, maar het kan ook zijn dat de regering in Damascus uit alle macht probeert een uitweg te vinden, zegt Van Hoorn.Lees meer...


Zoekwoorden: verwoestende, cycloon, treft, fiji,


Datum: 17-12-2012 | BRON: nos.nl