Koude nacht voor 50 huishoudens Ede
EDE - Zo'n 50 huishoudens in Ede zitten ook de hele nacht nog zonder verwarming. Doordat een waterleiding rond 13.15 uur was gesprongen, begaf de gasleiding het.

Straten kwamen blank te staan. Huishoudens aan de Essenburg, Sterkenburg, Ravenburg, Slangenburg, Schoonenburg en Lunenburg kwamen zonder gas te zitten. Bewoners houden zich onder meer met straalkacheltjes en dekens warm. Als ze die zelf niet hadden, konden ze die krijgen.

Een waterballet. Foto Marlinde van Roekel.

Netbeheerder Liander kon pas met de reparatie van de gasleiding beginnen nadat de waterleiding was gemaakt. Dat was rond 19.30 uur het geval. Volgens waterbedrijf Vitens was het een lastige klus, omdat de problemen zich voordeden in een bocht. Zo'n 10 huishoudens hadden geen water.

De gemeente en de hulpdiensten besloten een commandopost in te richten, waar bewoners informatie en hulp kunnen krijgen. Er wordt niet zo heel veel gebruik van gemaakt.

Liveblog:

We sluiten het liveblog. Als er ontwikkelingen zijn, vindt u die uiteraard op onze website.

23.30 Om 9.00 uur overlegt de gemeente op de kazerne met de hulpdiensten, zegt een woordvoerster van de gemeente.

23.20 Dan maar vroeg naar bed, zei een bewoner eerder op de avond op Twitter:


23.10 Bewoners hebben het koud. Sommigen hebben kaarsjes aangestoken. Er is medische hulp aangeboden, maar niemand had het nodig. Ook met een hoogzwangere vrouw gaat het goed.

23.00 Bewoners reageren verheugd dat er kacheltjes worden uitgedeeld. Liander is op diverse plaatsen aan het graven. Er is zo nu en dan een gaslucht te ruiken. Dat komt doordat pijpleidingen worden schoongeblazen.

22.40 Burgemeester Van der Knaap op bezoek bij getroffen bewoners:

22.15 De straalkachels zijn gearriveerd:

22.05 De brandweer is met veel mensen ter plaatse:

22.00 Bewoners zijn blij dat er straalkachels en dekens worden uitgedeeld en opgelucht dat ze hun huis niet uit hoeven, wat even dreigde.

21.47 Wanneer het probleem wel is opgelost, is volgens de brandweer nog niet bekend. Er worden op dit moment brieven bij de 'getroffenen' bezorgd. In tegenstelling tot eerdere berichten zijn er nog geen straalkachels en dekens uitgedeeld. Die zijn onderweg.

21.42 Het is zeker dat het probleem vannacht niet meer wordt opgelost, zegt de brandweer.

21.40 Burgemeester Van der Knaap zegt dat het probleem mogelijk ook morgen nog niet is opgelost.

21.35 Een woordvoerder van Liander meldt dat de bewoners waarschijnlijk ook vannacht nog in de kou zitten. De netbeheerder heeft 12 mensen ter plaatse. Brandweer en gemeente delen straalkachels en dekens uit aan bewoners die dat zelf niet hebben.

21.20 Burgemeester Van der Knaap komt poolshoogte nemen.

20.55 Vitens meldde dat rond 19.30 uur de bewoners weer water hadden. Maar bij sommige bewoners kwam pas een uur later weer water uit de kraan, hoort onze verslaggever ter plaatse.

20.50 Bij de getroffen huishoudens wordt de gaskraan dichtgedraaid. Het kan volgens Liander nog uren duren voordat ze weer worden aangesloten. Er is geen garantie dat dit vannacht nog gebeurd. Het duurt zo lang, omdat het een hele klus is om al het water uit de gasleiding te krijgen.

20.30 De hulpdiensten kondigen GRIP 1 af, wat betekent dat er een gecoördineerd optreden van de hulpdiensten gewenst is. Er komt een commandopost, waar bewoners informatie en hulp kunnen krijgen.


(Bron: www.omroepgelderland.nl)

Lees meer...


Zoekwoorden: koude, nacht, voor, 50, huishoudens, ede,


Datum: 23-01-2013 | BRON: omroepgelderland.nl