50 huishoudens Ede ook vandaag nog in de kou
EDE - Zo'n 50 huishoudens in Ede zitten ook vandaag nog zonder verwarming. Doordat gistermiddag rond 13.15 uur een waterleiding was gesprongen, begaf de gasleiding het.

Door de gesprongen waterleiding kwamen straten blank te staan. Huishoudens aan de Essenburg, Sterkenburg, Ravenburg, Slangenburg, Schoonenburg en Lunenburg kwamen zonder gas te zitten. Bewoners hielden zich onder meer met straalkacheltjes en dekens warm. Als ze die zelf niet hadden, konden ze die krijgen. 

Ook koken kan niet

Door de kapotte gastoevoer kunnen de 50 huishoudens ook niet koken. Dat geldt ook voor 100 huishoudens in de buurt die op de stadsverwarming zijn aangesloten. Zij zitten er wel warmpjes bij, maar koken lukt niet.

Netbeheerder Liander kon pas met de reparatie van de gasleiding beginnen nadat de waterleiding was gemaakt. Dat was rond 19.30 uur het geval. Volgens waterbedrijf Vitens was het een lastige klus, omdat de problemen zich voordeden in een bocht. Zo'n 10 huishoudens zaten urenlang zonder water. Voor Liander bleek het vervolgens een heel karwei om het water - en het vuil - uit de gasleiding te krijgen. Naar verwachting kan de gastoevoer pas in de loop van de dag worden hersteld.

Een waterballet. Foto Marlinde van Roekel.

De gemeente en de hulpdiensten besloten een commandopost in te richten, waar bewoners informatie en hulp kunnen krijgen. Er werd niet zo heel veel gebruik van gemaakt.

Liveblog:

06.10 Een woordvoerder van de brandweer meldt dat Liander druk bezig is geweest om al het water uit de gasleiding te laten lopen. Tussen 7.00 en 8.00 uur komt de brandweer opnieuw langs om de situatie in de woningen te controleren. Daarna om 9.00 uur overleg op de brandweerkazerne.

---- donderdag ---

23.30 Om 9.00 uur overlegt de gemeente op de kazerne met de hulpdiensten, zegt een woordvoerster van de gemeente.

23.20 Dan maar vroeg naar bed, zei een bewoner eerder op de avond op Twitter:


23.10 Bewoners hebben het koud. Sommigen hebben kaarsjes aangestoken. Er is medische hulp aangeboden, maar niemand had het nodig. Ook met een hoogzwangere vrouw gaat het goed.

23.00 Bewoners reageren verheugd dat er kacheltjes worden uitgedeeld. Liander is op diverse plaatsen aan het graven. Er is zo nu en dan een gaslucht te ruiken. Dat komt doordat pijpleidingen worden schoongeblazen.

22.40 Burgemeester Van der Knaap op bezoek bij getroffen bewoners:

22.15 De straalkachels zijn gearriveerd:

22.05 De brandweer is met veel mensen ter plaatse:

22.00 Bewoners zijn blij dat er straalkachels en dekens worden uitgedeeld en opgelucht dat ze hun huis niet uit hoeven, wat even dreigde.

21.47 Wanneer het probleem wel is opgelost, is volgens de brandweer nog niet bekend. Er worden op dit moment brieven bij de 'getroffenen' bezorgd. In tegenstelling tot eerdere berichten zijn er nog geen straalkachels en dekens uitgedeeld. Die zijn onderweg.

21.42 Het is zeker dat het probleem vannacht niet meer wordt opgelost, zegt de brandweer.

21.40 Burgemeester Van der Knaap zegt dat het probleem mogelijk ook morgen nog niet is opgelost.

21.35 Een woordvoerder van Liander meldt dat de bewoners waarschijnlijk ook vannacht nog in de kou zitten. De netbeheerder heeft 12 mensen ter plaatse. Brandweer en gemeente delen straalkachels en dekens uit aan bewoners die dat zelf niet hebben.

21.20 Burgemeester Van der Knaap komt poolshoogte nemen.

20.55 Vitens meldde dat rond 19.30 uur de bewoners weer water hadden. Maar bij sommige bewoners kwam pas een uur later weer water uit de kraan, hoort onze verslaggever ter plaatse.

20.50 Bij de getroffen huishoudens wordt de gaskraan dichtgedraaid. Het kan volgens Liander nog uren duren voordat ze weer worden aangesloten. Er is geen garantie dat dit vannacht nog gebeurd. Het duurt zo lang, omdat het een hele klus is om al het water uit de gasleiding te krijgen.

20.30 De hulpdiensten kondigen GRIP 1 af, wat betekent dat er een gecoördineerd optreden van de hulpdiensten gewenst is. Er komt een commandopost, waar bewoners informatie en hulp kunnen krijgen.


(Bron: www.omroepgelderland.nl)

Lees meer...


Zoekwoorden: 50, huishoudens, ede, ook, vandaag, nog, in, de, kou,


Datum: 23-01-2013 | BRON: omroepgelderland.nl