Ede: nog 27 huishoudens in de kou
EDE - Nog 27 huishoudens in de Edese wijk Veldhuizen zitten zonder verwarming, meldt netbeheerder Liander. 18 huishoudens zijn donderdagavond weer aangesloten.

Woensdagmiddag kwamen 45 huishoudens zonder verwarming en gas te zitten, <L CODE="C04">doordat de gasleiding het begeven had nadat een waterleiding was gesprongen. Ook 95 huishoudens in de buurt die op de stadsverwarming zijn aangesloten, kwamen zonder gas te zitten. Van hen zijn er 12 weer aangesloten. Het kan nog tot zaterdag duren voordat iedereen weer gas heeft, meldt de gemeente.  

Tegenvaller

Door graafwerkzaamheden is donderdagavond een waterleiding gesprongen. 45 huishoudens kwamen zonder water te zitten. Vitens lost dit probleem voor middernacht op, aldus de gemeente. Ook is de straatverlichting in een deel van Schoonenburg uitgevallen. Die wordt vrijdag gerepareerd.

Liveblog (gesloten):

We sluiten het liveblog. Als er ontwikkelingen zijn, leest u dat uiteraard op onze website.

19.50 Het is ook op culinair gebied behelpen, meldde een bewoner eerder op de avond op Twitter:


19.10 Een woordvoerder van Liander meldt dat de werkzaamheden tot 22.00 uur doorgaan. Morgen om 8.00 uur gaat Liander weer verder. Het is vannacht te koud om te werken. Bovendien moeten medewerkers ook bij mensen thuis zijn en dat is 's nachts lastig. Een paar huizen aan de Sterkenburg hebben weer gas. Mensen die geen gas hadden en die niet thuis waren, zijn om veiligheidsredenen juist afgesloten. Als zij Liander bellen, worden ze meteen weer aangesloten.

19.00 De politie en de brandweer hebben nog een rondje door de wijk gemaakt om te zien of er misschien bewoners in de problemen zijn gekomen. Dat is niet het geval. Onze verslaggeefster ter plaatse merkt dat bewoners nog steeds gelaten reageren op de situatie.

18.45 Er zijn toch nog veel mensen die zich melden voor een straalkacheltje. Het zijn mensen die gisteren zeiden dat ze zo'n kacheltje niet hoefden te hebben, omdat ze een nachtje ook wel zonder konden doorkomen. Nu de problemen nog steeds niet zijn opgelost, willen ze er alsnog eentje. Ook komen er mensen die een tweede kacheltje komen halen.

17.20 In elk vanavond gaat Liander door met de werkzaamheden, meldt een woordvoerder. Of er ook vannacht wordt doorgewerkt, is nog niet bekend. Om 18.00 uur wordt bekeken of er voldoende mensen zijn en of het verantwoord is om in de kou door te gaan. De woordvoerder zegt dat wordt geprobeerd om vanavond weer enkele huishoudens aan te sluiten.

16.55 Er is voor de zekerheid een extra voorraad straalkacheltjes bezorgd.

15.10 De nieuwe meldingen van storingen zijn volgens Liander simpel te verklaren. Dit komt door de werkzaamheden. Deze storingen zijn slechts van korte duur. Het gaat om een afname van de gasdruk. Dit is niet gevaarlijk en duurt zo'n 15 minuten.

14.40 Een woordvoerder van Liander spreekt de hoopt uit dat de problemen overal voor het weekeinde zijn opgelost.

14.00 in de Edese sporthal aan de Groenendaal kunnen mensen tussen 7.00 en 23.00 uur douchen.

13.50 update: 45 huishoudens zitten nu zonder gas. Daarnaast hebben 105 huishoudens geen warm water en kunnen ze niet koken. Ze beschikken wel over stadsverwarming.

13.45 Er komen steeds meer meldingen binnen over mensen zonder verwarming. Het gaat ook om plekken buiten de eerder genoemde gebieden.

12.45 De gemeente meldt dat de storing waarschijnlijk tot zaterdag gaat duren.

12.26 Er zijn twee extra ploegen uit Nijmegen actief om de problemen te verhelpen. Zo wordt er een kraan ingezet. Inmiddels is een deel van het water uit de leiding verwijderd.

12.24 De problemen zijn ontstaan aan de Ravenburg in Ede. Daar is vandaag zeker nog geen gas.

12.21 Liander meldt dat de straten Sterkenburg (de huisnummers 136 tot en met 188), Essenburg en Schonenburg in de loop van de middag hoogstwaarschijnlijk weer gas hebben.

12.10 extra nieuwsflits, Ede in de kou

11.55 In Ede is het nog steeds afzien voor veel mensen...

11.43 Er komen voorzieningen voor deze huishoudens. Onbekend is wat deze exact inhouden.

11.41 De mensen in Ede blijven tot vrijdagavond zonder verwarming zitten. Dit meldt Liander.

11.11 Een cameraman meldt dat er op negen plaatsen wordt gegraven.

10.35 Liander meldt in een persbericht dat 45 huishoudens in de kou zitten. Zo'n 140 huishoudens hebben geen gas. De netbeheerder heeft bij alle huizen de gasmeter dichtgedraaid om te voorkomen dat er gas in de woningen stroomt als de gastoevoer weer is hersteld.

09:28 Bewoners vragen zich af hoe lang het nog gaat duren. Gisteren werd hen verteld dat het probleem vandaag in de loop van de dag zou zijn opgelost. Maar vanochtend kon de brandweer het niet zeggen.

09.00 Overleg op de brandweerkazerne.


08.45 Brandweermensen brengen meer elektrische kachels.

08.12 Een bewoner laat weten dat het door het straalkacheltje vannacht meeviel met de kou. Vanochtend was het wel even afzien, omdat er ook niet warm gedoucht kan worden (<L CODE="C03">audio).

08.00 Liander weet nog niet wanneer de problemen zijn opgelost. De gasleiding zit vol met water en vuil, maar het is nog niet helemaal duidelijk hoeveel water en vuil er in de leidingen zit.

7.45 Het vriest ongeveer 4 graden in de wijk. Volgens verslaggever Jan Sommerdijk zijn de mensen in de buurt de nacht goed doorgekomen. Een gezin vertelde hoe ze gisteravond verplicht pizza moesten eten, omdat koken simpelweg niet ging.

6.30 De brandweer gaat vanochtend kijken hoe warm het is in de woningen. Daarna om 9.00 uur overleg op de brandweerkazerne. Volgens een brandweerwoordvoerder is het erg complex om de gasleidingen schoon te maken. 'Het zal voor mensen lastig opstarten zijn. Ze kunnen geen eten verwarmen, en vooral ook niet douchen.'

06.10 Een woordvoerder van de brandweer meldt dat netbeheerder Liander druk bezig is om al het water uit de gasleiding te laten lopen.


(Bron: www.omroepgelderland.nl)

Lees meer...


Zoekwoorden: ede, nog, 27, huishoudens, in, de, kou,


Datum: 24-01-2013 | BRON: omroepgelderland.nl