Parade op vijfde verjaardag Kosovo
In Dresden heeft een Russische oud-militair een prijs gekregen voor het voorkomen van de Derde Wereldoorlog. Luitenant-kolonel Stanislav Petrov (73) kreeg de Dresden-prijs toegekend, die jaarlijks wordt uitgereikt aan iemand die zich inzet voor het voorkomen van conflicten.

In 1983 besloot Petrov een waarschuwing dat de VS kernraketten had gelanceerd te negeren, omdat hij ervan overtuigd was dat het om een valse melding ging. Volgens de jury van de Dresden-prijs had een andere beslissing per ongeluk tot een kernoorlog kunnen leiden.

Topgeheim

Petrov zat in september 1983 in de Serpukhov-15-bunker in de buurt van Moskou, waar de Sovjet-Unie constant speurde naar Amerikaanse aanvallen. Laat in de avond gaf het systeem aan dat er vijf raketten waren gelanceerd.

Eigenlijk had Petrov die waarschuwing meteen aan zijn superieuren moeten doorgeven, zodat zij konden beslissen over een nucleaire tegenaanval. Hij redeneerde echter dat de VS een kernoorlog niet met slechts vijf raketten zou beginnen en dat het dus wel een fout moest zijn.

Petrov bleek gelijk te hebben. De computers hadden zonlicht op hoge wolken voor een lancering aangezien, bleek later uit onderzoek. Petrov werd door het Rode Leger gestraft noch beloond en het incident bleef vijftien jaar topgeheim.

Gorbatsjov

Bij de uitreiking van de prijs zei Petrov alleen zijn werk te hebben gedaan. "Ik voel me geen held. Ik deed mijn werk en ben tevreden over hoe ik het heb gedaan heb."

De ceremonie rond de vredesprijs vindt plaats op de datum dat Dresden in de Tweede Wereldoorlog werd gebombardeerd. Eerdere winnaars zijn Michael Gorbatsjov en fotograaf James Nachtwey. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 25.000 euro.Lees meer...


Zoekwoorden: parade, op, vijfde, verjaardag, kosovo,


Datum: 17-02-2013 | BRON: nos.nl