Bulgaarse muur moet Syriërs weren
Beeldend kunstenaar Anthony Caro is op 89-jarige leeftijd overleden aan een hartaanval. Hij wordt door velen gezien als de belangrijkste Britse beeldhouwer van zijn generatie. Zo was hij betrokken bij het ontwerp van de Millennium Bridge in Londen.

Caro begon zijn carrière in de jaren 50 als assistent van de beroemde beeldhouwer Henry Moore. Hij vestigde zijn naam als zelfstandig kunstenaar in 1963, toen hij doorbrak met een tentoonstelling in de Whitechapel Gallery in Londen.

Hij exposeerde daar grote abstracte beelden met felle kleuren, die op de grond waren geplaatst. Dat was radicaal anders dan de kunstwereld tot dan toe gewend was. Beelden hoorden op een sokkel, niet op de grond.

Hoekig en geometrisch

De werken van Caro zijn vaak gemaakt van staal, alhoewel hij ook brons, zilver, hout en zelfs papier gebruikte. Hij laste, smolt of lijmde de materialen aan elkaar en creëerde op die manier hoekige geometrische figuren.

Caro opende in juni nog een tentoonstelling met eigen werk. Bij die gelegenheid zei hij tegen de krant The Independent dat hij wilde doorwerken tot zijn honderdste. "Ik vind het leuk om te doen. Bejaard zijn is schokkend, maar ik geniet nog steeds van het maken van de werken."Lees meer...


Zoekwoorden: bulgaarse, muur, moet, syriërs, weren,


Datum: 24-10-2013 | BRON: nos.nl