Doden bij crash Duits vliegtuigje
President Obama zegt dat de Iraakse regering vooral zelf aan zet is om de problemen in dat land op te lossen. Obama zei in Washington dat de VS geen militairen kan sturen, zolang er geen grote politieke problemen in Irak worden opgelost. Dat land dreigt verdeeld te raken door de strijd tussen sjiieten, soennieten en koerden.

"We kunnen het onszelf niet toestaan om weer in die situatie terecht te komen", zei Obama over het eventueel sturen van militairen. De laatste Amerikaanse militairen vertrokken eind 2011 uit Irak.

Luchtaanvallen

Obama zei wel naar diverse andere opties te kijken. Hij ging daar verder niet op in. Hij verwacht over een paar dagen een advies van zijn veiligheidsteam.

Volgens de Britse krant The Guardian wordt serieus gekeken naar de optie van luchtaanvallen op de extremisten van de ISIS. De krant schrijft dat bronnen in Washington zeggen dat die aanvallen ook op Syrisch grondgebied kunnen plaatsvinden. Ook daar zijn veel ISIS-strijders actief.

Volgens persbureau AP overweegt Obama ook hulp in de vorm van het opleiden van Irakezen en het leveren van militair materieel.Lees meer...


Zoekwoorden: doden, bij, crash, duits, vliegtuigje,


Datum: 13-06-2014 | BRON: nos.nl