17 ontslagen bij theater Orpheus in Apeldoorn


APELDOORN - De Apeldoornse schouwburg Orpheus ontslaat 17 mensen. Die staan na de zomer op straat. De bezoeker merkt hier weinig van, belooft directeur Meta Neeleman. 'Het aanbod blijft hetzelfde en we schenken nog steeds kopjes koffie.'

Wel gaat het aantal uren dat de kassa open is terug van tien uur per dag naar vier. Orpheus, waar nu nog 105 mensen in dienst zijn, gaat werken met een kleine kernbezetting. Voor grote evenementen huurt de organisatie dan extra personeel in.

Het theater- en congrescentrum zit in financiële problemen. Er gaan minder mensen naar de voorstellingen. Dat aantal is sinds 2009 met 20 procent gedaald. Ook worden er te weinig congressen geboekt in Orpheus.

Daarnaast krijgt de culturele instellingen de komende twee jaar minder subsidie. In 2015  gaat het om 450.000 euro minder, in 2016 om het dubbele. Niets doen is geen optie, volgens directeur Meta Neeleman. 'Doorgaan op de huidige voet leidt tot het faillissement van Orpheus.' 

Toen Neeleman in 2011 aantrad, kreeg ze de opdracht een tekort weg te werken. Dat was ontstaan door de dure nieuwbouw van Orpheus. Het theater is ontworpen in de 'goede tijd' en werd één van de grootste van Nederland. Inmiddels ligt het aantal bezoekers per jaar op 130.000.


Lees meer...


Zoekwoorden: 17, ontslagen, bij, theater, orpheus, in, apeldoorn,


Datum: 18-06-2014 | BRON: omroepgelderland.nl