VS evacueert diplomaten in Kenia
De Spaanse regering heeft een wetsvoorstel ingediend dat de mogelijkheden beperkt om ex-koning Juan Carlos voor de rechter te slepen. Als de wet wordt aangenomen, kan Juan Carlos niet voor lagere rechtbanken worden gedaagd, maar alleen voor het Hooggerechtshof.

De regering wil met het voorstel een drempel opwerpen tegen iedereen die de ex-koning wil dwarszitten. Procedures bij het Hooggerechtshof duren langer en de rechters bekijken een zaak zorgvuldiger dan rechters bij lagere rechtbanken.

Als koning genoot Juan Carlos volledige immuniteit, zowel in strafrechtelijke als in civiele zaken. Nu zijn zoon Felipe de troon heeft overgenomen, is die bijzondere positie vervallen.

Tegenvoorstel

De Spaanse regering wil met het wetsvoorstel niet alleen Juan Carlos beschermen; in het voorstel wordt hetzelfde privilege toegekend aan ex-koningin Sofia, de nieuwe koningin Letitzia en de nieuwe troonopvolgster prinses Leonor.

Voor 10.000 politici, militairen en ambtenaren bestaat in Spanje een soortgelijke regeling en dat is een doorn in het oog van de linkse oppositie. Die heeft daarom een tegenvoorstel ingediend, waarin de bevoorrechte positie voor bijna iedereen wordt afgeschaft. Dat tegenvoorstel is kansloos, omdat de regeringspartij Partido Popular een meerderheid heeft in het parlement.Lees meer...


Zoekwoorden: vs, evacueert, diplomaten, in, kenia,


Datum: 20-06-2014 | BRON: nos.nl