Filmpje met schietende agent Apeldoorn gewist


APELDOORN - Het filmpje met de agente die een verwarde man in Apeldoorn neerschoot, is gewist. Dat vertelt de buurtbewoonster die met haar mobieltje opnamen maakte van het schietincident. Ze heeft de telefoon inmiddels terug.

Het Openbaar Ministerie bevestigt, dat het fimpje van de mobiele telefoon is verwijderd. 'Dat is gebeurd in belang van het onderzoek,' vertelt woordvoerster Anne Dix. 'De opnamen mogen niet verspreid worden.' Het komt zo goed als nooit voor dat justitie opdraagt tot het wissen van opnamen van een privépersoon.

Overstuur

De eigenaresse van het telefoontje noemt het verwijderen 'niet echt leuk.' Een maatje van haar stond vlakbij, toen de agente schoot. Hij is daar erg overstuur van. Ze had hem graag de beelden laten zien zodat hij kon zien wat de toedracht was.

De buurtbewoonster heeft haar gsm woensdagavond vrijwillig aan agenten meegegeven. 'Mijn ouders wezen de politie erop, dat ik een filmpje gemaakt had van wat er gebeurde.' Bij het overhandigen heeft ze bedongen dat het filmpje behouden bleef.

Bewijsmateriaal

Politiewoordvoerder Wim Dierks van Oost-Nederland legt uit dat de wet het in beslag nemen van bewijsmateriaal toestaat. 'Als het tot een rechtszaak komt, wil je niet dat zo'n filmpje een eigen leven gaat leiden.' Verder geeft hij geen commentaar, omdat de rijksrecherche de zaak onderzoekt.

Woensdag schoot de agente een verwarde man neer. Ze raakte hem twee maal volgens buurtbewoners. Een keer in de linkerschouder en één keer in de borst. Het slachtoffer bloedde hevig. Het slachtoffer was een verwarde man die 's avonds tierend door de Pieter Saenredamstraat liep.

Psychotisch

Hij ging een tuin van een hoekhuis binnen waarop hij de bewoner die naar buiten kwam en hem aankeek, aanviel. Een agente die aan kwam rijden, probeerde de psychotische persoon te dwingen tot afstand houden en sommeerde hem te gaan liggen.

De vechtersbaas deinsde achteruit,
nadat de politievrouw pepperspray in zijn richting had gespoten.
En ging liggen. De aanvaller stond snel weer op. Met gebalde vuisten. 'Hij werd daarna wild, maakte zwaaibewegingen. Vloog de agente aan,' aldus ooggetuige Van Asselt.

Paniek

Volgens hem raakte de agente in paniek. De buurman met wie de verwarde man gevochten had, meldt dat de politievrouw aanstalten maakte om in de lucht te schieten, de standaard waarschuwingsprocedure. Maar het ging snel; de man liep dreigend op de agente af. Waarop zij schoot.

De agente was volgens een ooggetuige erg geschrokken. 'Ze rende bij de buurman van het hoekhuis naar binnen en riep: bel de meldkamer. Een motoragent heeft zich over het slachtoffer ontfermd.' Hierna kwam een groot aantal politieauto's aanrijden. De neergeschoten man is naar het ziekenhuis gebracht.


Lees meer...


Zoekwoorden: filmpje, met, schietende, agent, apeldoorn, gewist,


Datum: 01-08-2014 | BRON: omroepgelderland.nl