AZ: wordt het Alkmaar of Zaanstad?
Bij het bouwen van steden en dorpen moet meer rekening worden gehouden met het opvangen van regenwater na stortbuien. Dat zegt de Deltacommissie in een rapport, dat ondersteund wordt door tal van deskundigen.

Vooral in grote steden is er teveel asfalt en steen, waardoor het water moeilijk weg kan. Het gevolg is dat straten rivieren worden en huizen onderlopen.

Dat kan worden opgelost door slimmer te bouwen, zo staat in het rapport. Steeds meer gemeenten en waterschappen maken daar al werk van. Zo worden er laagtes of kuilen gecreƫerd waar water naartoe kan. Parkeergarages kunnen als waterberging dienen en ook vangen groene daken veel overtollig regenwater op.

Elektriciteitshuisje

Een ander advies is om meer op terpen te gaan bouwen. Dat is niet alleen prettig voor huiseigenaren, ook elektriciteitsbedrijven hebben er baat bij. Onlangs zat er in Tilburg een hele buurt zonder stroom, omdat er een elektriciteitshuisje onder water was gelopen.

Afgelopen weekend kregen Limburg en Brabant te maken met wateroverlast. Een week geleden viel er op sommige plekken 100 millimeter water. Volgens klimaatdeskundigen van het KNMI krijgen we door de klimaatverandering vaker te maken met extreme regenbuien.

Het advies van de Deltacommissie verschijnt op Prinsjesdag.Lees meer...


Zoekwoorden: az, wordt, het, alkmaar, of, zaanstad?,


Datum: 05-08-2014 | BRON: nos.nl