Zelfmoord dief dossier Schumacher
Het humanitaire bestand in de Gazastrook wordt ook op de tweede dag gerespecteerd. Gisteren ging het driedaagse bestand in, terwijl onder Egyptische bemiddeling in Caïro wordt geprobeerd het bestand een permanente vorm te geven.

Het overleg in de Egyptische hoofdstad staat onder leiding van de chef van de Egyptische inlichtingendienst. Hij sprak gisteren met leden van een Israëlische delegatie en vandaag met Palestijnse vertegenwoordigers. Hoewel het te vroeg is om iets over de besprekingen te zeggen, toonde hij zich wel optimistisch.

De Palestijnse delegatie staat onder leiding van een functionaris van de Fatah-beweging van president Abbas. Gezanten van Hamas en de Islamitische Jihad hebben zitting in de delegatie.

Er is geen rechtstreeks contact tussen de Israëliërs en de Palestijnen in Caïro; alles loopt via Egyptische bemiddelaars.

Eisen

De Palestijnen willen vanavond een eerste antwoord van Israël op hun verlangens. Tot nu toe is er geen enkel teken dat Israël bereid is concessies te doen. De Palestijnse delegatie wil dat Israël en Egypte de blokkade van de Gazastrook opheffen. Ook eisen ze de vrijlating van Palestijnen die gevangen zijn genomen na de dood van drie Israëlische tieners in juni.

Israëls voornaamste eis is de demilitarisering van de Gazastrook. Israël wil voorkomen dat de Palestijnse strijdgroepen in de Gazastrook worden herbewapend.

Wederopbouw

Israël staat de levering toe van humanitaire goederen naar de Gazastrook, maar maakt daarbij een uitzondering voor cement. Dat mag alleen worden ingevoerd als Israël de garantie krijgt dat het cement niet gebruikt wordt voor het aanleggen van tunnels. Gezien de verwoestingen in de Gazastrook is cement cruciaal voor de wederopbouw.

De Amerikaanse minister Kerry zei dat Hamas afstand moet doen van zijn arsenaal aan raketten, maar dat hij hun streven naar openstelling van de grenzen en verbetering van de leefomstandigheden steunt.Lees meer...


Zoekwoorden: zelfmoord, dief, dossier, schumacher,


Datum: 06-08-2014 | BRON: nos.nl