Incasso-ondernemer Apeldoorn voor rechter om miljoenenfraude


APELDOORN - Echt een heertje. Zo wordt de 62-jarige gerechtsdeurwaarder Gerard U. uit Beemte-Broekland (Apeldoorn) getypeerd. Vandaag hoort dit 'heertje', ooit een gerespecteerd gerechtsdeurwaarder, welke straf hij tegen hem wordt geëist voor miljoenenfraude met kredietportefeuilles.

Die fraude zou hij met zijn toenmalige echtgenote Ans van G. (60) hebben gepleegd met het incassobureau Beekman & Partners, dat hij in 1979 heeft overgenomen. In 2009 neemt zijn dochter het bedrijf over en gaat Gerard zich richten op handel in krediet-portefeuilles. Hij benadert vermogende vrienden en kennissen met een ogenschijnlijk goede deal. Door zijn jarenlange ervaring in de incassobranche weet hij dat banken af willen van moeilijk inbare leningen. Hij zegt voor een prikkie hele pakketten met dit soort leningen te kunnen opkopen. Als die leningen alsnog worden afbetaald, stroomt het geld binnen.

Paarden en dure auto's

Beleggers happen toe, maar uiteindelijk blijken deze pakketten niet in het bezit van U., maar nog steeds van de bank. Ze kunnen fluiten naar hun geld. U. zou het geld intussen hebben geïnvesteerd in paarden, dure auto’s en een villa in Thailand.

Stadsbank

Daarnaast zou U. ook schuldenaren van de Stadsbank in Apeldoorn hebben gedupeerd. Hij zou hen jarenlang valse facturen hebben gestuurd. De honderden euro’s die ze maandelijks aflossen, staan achteraf nergens geregistreerd.

Arrestaties

In april 2014 wordt Gerard U. van zijn bed gelicht bij vrienden in België, waar hij verblijft omdat hij zich bedreigd voelde in de regio Apeldoorn. Op dezelfde dag wordt ook Ans van G. opgepakt in hun villa in Beemte-Broekland. Tientallen agenten doorzoeken de villa en een duikteam controleert het omliggende water op mogelijk verborgen goederen. De arrestaties zijn een gevolg van een maandenlang onderzoek van de financiële recherche naar de handel en wandel van  de verdachte

Topje van de ijsberg

Tijdens een pro-formazitting in oktober vorig jaar maakt de officier van justitie bekend dat het Openbaar Ministerie 5,5 miljoen euro op het stel wil vorderen. Maar volgens gedupeerden is dat het topje van de ijsberg; zij hebben berekend dat er bijna 20 miljoen moet zijn verduisterd.

Lees meer...


Zoekwoorden: incasso-ondernemer, apeldoorn, voor, rechter, om, miljoenenfraude,


Datum: 04-06-2015 | BRON: omroepgelderland.nl