Britse bank HSBC schrapt 25.000 banen
Een rechter in de Amerikaanse staat Louisiana heeft de onmiddellijke vrijlating gelast van een man die 43 jaar in eenzame opsluiting zit. Hij zit vast voor medeplichtigheid aan de dood van een cipier. Twee keer besloot een rechtbank dat zijn zaak moest worden overgedaan, maar dat veranderde niets aan de straf.

De nu 68-jarige Albert Woodfox belandde begin jaren zeventig in de gevangenis voor gewapende overvallen. Daar richtte hij samen met anderen een afdeling op van de Zwarte Panters: een militante beweging die opkwam voor gelijke behandeling van zwarte Amerikanen. Ook organiseerde die acties om in de gevangenis betere leefomstandigheden af te dwingen.

Angola Three

In 1972 werden Woodfox en twee medegevangenen in isoleercellen geplaatst, omdat zij betrokken zouden zijn bij de dood van een bewaker bij een gevangenisopstand. Woodfox heeft zijn schuld altijd ontkend. Hij zegt dat hij en zeker een van zijn medegevangenen werden aangewezen, omdat zij politiek actief waren. Ook de twee medegevangenen kregen eenzame opsluiting.

Hun zaak werd internationaal bekend als die van de Angola Three, omdat de gevangenis in de volksmond de Angola wordt genoemd. Woodfoxs lotgenoten werden in 2001 en 2013 vrijgelaten. Eén van hen stierf korte tijd later en voordat een rechtbank de zaak opnieuw kon behandelen.

Geen eerlijk proces

De rechter die de vrijlating van Woodfox heeft gelast, ontzegt het OM het recht om de man nog een keer te vervolgen. Hij betwijfelt of Woodfox in Louisiana een eerlijk proces kan krijgen en wijst er ook op dat er geen getuigen meer in leven zijn.

Het Openbaar Ministerie in Lousiana gaat in beroep tegen het besluit van de rechter "om er zeker van te zijn dat deze moordenaar in de gevangenis blijft en volledig de gevolgen draagt van zijn daden".Lees meer...


Zoekwoorden: britse, bank, hsbc, schrapt, 25.000, banen,


Datum: 09-06-2015 | BRON: nos.nl