Thaise monnik Purmerend weg na beschuldiging misbruik
Besturingssysteem Android, waar verreweg de meeste smartphones gebruik van maken, is makkelijk te kraken. Volgens de Volkskrant hebben onderzoekers van de Vrije Universiteit dat ontdekt en al maanden geleden gemeld aan Google, het bedrijf dat het systeem maakt.

Het lukte de onderzoekers om de beveiliging van bijvoorbeeld DigiD, ING Bankieren en Paypal te kraken. Vervolgens konden ze alles met de telefoons doen, waaronder het ongezien misbruiken van de sms-verificatiemethode waar de bankier- en betaaldiensten gebruik van maken.

Dat Google-gebruikers met dezelfde naam zowel kunnen inloggen op computer, tablet als smartphone is een van de voornaamste oorzaken van het probleem. Door de browser van Google, Chrome, te infecteren kunnen eenvoudig kwaadaardige apps geïnstalleerd worden op een smartphone.

"Google doet niks"

"Ze weten er sinds eind 2014 van, maar tot onze verbijstering doen ze er niets aan. Dit is een groot veiligheidsrisico", zegt hoogleraar systeem- en netwerkbeveiliging Herbert Bos tegen de krant. Bos heeft ook het Nationaal Cyber en Security Centrum (NCSC) en het Team High Tech Crime (THTC) van de politie ingelicht. "Bij de politie namen ze het wel serieus".

Ook ING vindt het probleem ernstig. De bank werkt intussen aan een oplossing.

Of er ook daadwerkelijk mensen slachtoffer zijn geworden van de methode die de onderzoekers hebben ontdekt, is onduidelijk.Lees meer...


Zoekwoorden: thaise, monnik, purmerend, weg, na, beschuldiging, misbruik,


Datum: 27-06-2015 | BRON: nos.nl