Politietop Groningen negeerde advies om fans te weren
De gemeente Harderwijk heeft ingestemd met de komst van een asielzoekerscentrum. De bedoeling is dat er ongeveer 800 asielzoekers worden opgevangen in een kazerne die niet meer in gebruik is.

"De gemeente kan en wil de ogen niet sluiten voor de enorme stroom vluchtelingen en de dringende vraag naar opvanglocaties", schrijft het college van B&W in een persbericht. "Vanuit een maatschappelijke verantwoordelijkheid wil de gemeente daarom meewerken aan de opvang van asielzoekers om hen toekomstperspectief te bieden."

Het azc komt er voor de periode van 5 jaar, daarna wordt geĆ«valueerd of die periode met nog 5 jaar verlengd wordt. De gemeente heeft omwonenden via een brief geĆÆnformeerd. Er komen informatiebijeenkomsten waar bewoners vragen kunnen stellen.

Meer opvangplekken

Vorige week werd ook in Weert besloten dat er een nieuw asielzoekerscentrum komt. Het azc daar moet plaats bieden aan duizend mensen.

De aanhoudende stroom vluchtelingen naar Nederland vraagt steeds meer van gemeenten. Vannacht werden in verschillende steden noodopvangplaatsen in gebruik genomen, onder meer in een sporthal van de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Niet in kerken

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten riep dinsdag op om mee te werken aan huisvesting van asielzoekers met een verblijfsstatus. De VNG pleitte ervoor om mensen tijdelijk onder te brengen in bij particulieren of in kerken. Ook de Bisschoppenconferentie had een oproep gedaan aan parochies en kloosters om onderdak te bieden aan vluchtelingen.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voelt weinig voor dat laatste, omdat de gebouwen daarvoor niet geschikt zijn. De Bisschoppenconferentie respecteert die beslissing. De conferentie wil nu op kleine schaal met professionele organisaties praten om te kijken wat de Rooms-Katholieke Kerk wel zou kunnen betekenen bij de opvang.Lees meer...


Zoekwoorden: politietop, groningen, negeerde, advies, om, fans, te, weren,


Datum: 18-09-2015 | BRON: nos.nl