Beëindiging treinkaping Wijster precies veertig jaar geleden
De twee Rembrandt-aanwinsten die Nederland samen met Frankrijk heeft aangekocht, zijn nog niet in de kerstvakantie te bekijken in het Rijksmuseum. Volgens museumdirecteur Wim Pijbes wordt op dit moment de laatste hand aan het koopcontract gelegd.

"In het eerste deel van 2016 mogen we de portretten hier begroeten", aldus Pijbes. Eind september zei minister Bussemaker van Cultuur nog te hopen dat de nieuwe Rembrandts in de kerstperiode in Nederland tentoongesteld zouden worden. Het museum heeft daarover nooit toezeggingen gedaan.

160 miljoen

De huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit worden gemeenschappelijk Frans-Nederlands bezit, nadat een poging van het Rijksmuseum en het kabinet om de schilderijen exclusief voor Nederland te verwerven was gestrand. De twee landen betalen elk 80 miljoen aan de verkoper, de Franse familie Rothschild.

De werken zullen, altijd samen, afwisselend in Het Rijksmuseum en het Louvre tentoongesteld worden. Nederland krijgt de primeur als de aankoop helemaal rond is. Dan krijgen de portretten "een mooie plek in de eregalerij", bevestigt museumdirecteur Pijbes.Lees meer...


Zoekwoorden: beëindiging, treinkaping, wijster, precies, veertig, jaar, geleden,


Datum: 14-12-2015 | BRON: nos.nl