Deze Nederlandse start-ups haalden dit jaar wél miljoenen op
Al dagen hangt er dichte mist boven ons land, vooral in de ochtenden. Het verkeer heeft soms minder dan 100 meter zicht en vliegtuigen hebben moeite met landen. Maar hoezo is het zo mistig en waarom duurt dat zo lang?


Mist krijg je bij weinig wind en vochtige lucht, legt Michiel Severin van Weerplaza uit. "We hebben nu al een tijd een stabiel, rustig weertype. Door een hogedrukgebied zit er een soort deksel op de atmosfeer, waardoor de vochtige lucht niet kan verdwijnen."


Record


In de nacht daalt de temperatuur, waardoor de luchtvochtigheid toeneemt. "Als de luchtvochtigheid tegen de 100 procent is, krijg je mist." Dat is op zich niet uitzonderlijk, het hoort ook bij dit seizoen. Maar het hogedrukgebied dat er nu hangt, is wel bijzonder: "We hebben deze maand het record gebroken. Er was wel af en toe een regenstorinkje, maar niet eerder hebben we zo vaak deze hoge luchtdruk gehad." 


Door het hogedrukgebied is het in grote delen van Europa ook rustig weer. "Ook in Frankrijk, Engeland, Zwitserland, het zuiden van Duitsland, Tsjechië en Polen komen gebieden met dichte mist voor", zegt Severin.


Vuurwerkmist


Maar dat gaat veranderen: het lijkt erop dat de mist morgen al minder wordt. Nu hangt er in het westen en noorden nog mist, maar het gaat meer waaien. "Daardoor wordt droge lucht met de mist vermengd en lost de mist op."


Dat is goed nieuws voor de jaarwisseling: de enige mist die er kan hangen, is vuurwerkmist, doordat er wel wolkenvelden hangen. En in de eerste week van januari? "Dan hebben we een wisselvallig weertype, we tappen uit een ander vaatje." Lees meer...


Zoekwoorden: deze, nederlandse, start-ups, haalden, dit, jaar, wél, miljoenen, op,


Datum: 30-12-2016 | BRON: nos.nl