Bruine beren in Oekraïne zorgen voor overlast
Koning Abdullah van Jordanië is voor het eerst in vijf jaar weer op de Westelijke Jordaanoever. Het bezoek wordt gezien als steunbetuiging aan de Palestijnen, die vorige maand in conflict waren met Israël over de toegang tot de Tempelberg in Jeruzalem. Sinds de jaren twintig beheert een Jordaanse organisatie de islamitische heiligdommen daar.


De koning is in Ramallah ontvangen door de Palestijnse president Abbas. De twee spreken elkaar de laatste jaren geregeld in de Jordaanse hoofdstad Amman, maar de laatste keer dat Abdullah naar Ramallah kwam was in december 2012.


Tempelberg


Het bezoek komt bijna twee weken na een periode van geweld in Jeruzalem. Na een aanslag in de Oude Stad, waarbij twee Israëlische politiemensen werden gedood, beperkte Israël de toegang tot de Tempelberg voor moslims. Ook werden er detectiepoortjes neergezet aan de Palestijnse kant van de berg. De Palestijnen waren daar woedend over; ze zagen de poortjes als een vernedering.


Eind vorige maand werden de detectiepoortjes weer weggehaald, na tussenkomst van koning Abdullah. Jordanië speelt vaker een bemiddelende rol wanneer er problemen zijn in de regio.


Woordvoerders van de Palestijnse regering hebben weinig bekendgemaakt over wat er tijdens het overleg tussen Abbas en Abdullah op de agenda staat, maar ze zullen het in elk geval hebben over de situatie op de Tempelberg. Waarschijnlijk komt ook het vredesoverleg tussen Israël en de Palestijnen aan bod, dat al drie jaar stilligt.Lees meer...


Zoekwoorden: bruine, beren, in, oekraïne, zorgen, voor, overlast,


Datum: 07-08-2017 | BRON: nos.nl