​Advocaat: vrouwenhandelaar Saban B. zit in de cel in Turkije
De Europese visserijgemeenschap luidt de noodklok over de brexit. Afgevaardigden van meer dan 65 gemeenten, provincies en belangenorganisaties uit zeven West-Europese landen praten in Santiago de Compostela over de problemen die ze voorzien.


De betrokkenen bij de visserij hebben in de Spaanse plaats een verklaring ondertekend waarin zij de Europese Unie oproepen de gevolgen voor de visserij na de uittreding van Groot-Brittannië hoog op de agenda te zetten.


Onzekerheid


Volgens de visserijgemeenschap is er door de brexit in vissersplaatsen grote onzekerheid ontstaan. Als Groot-Brittannië en de EU geen goede afspraken maken dreigt Nederland uit het visrijke Britse deel van de Noordzee verdreven te worden, waarschuwt de Urkse wethouder Geert Post (SGP) op NPO Radio 1.


"Bij een harde brexit krijg je een andere verdeling van de Noordzee en dan heb je echt een heel groot probleem", zegt Post. "De Nederlandse vloot wordt teruggedreven naar het Europese deel. Daar zit minder vis, dus krijg je overbevissing."


Vangstquota


Ook maken de Europese vissers zich zorgen over de vangstquota. Britse politici en vissers zouden de brexit als een kans zien om meer te gaan vangen dan is afgesproken.


De Europese visserijgemeenschap roept EU-onderhandelaar Michel Barnier op de kwestie zo snel mogelijk aandacht te geven. Post: "We zouden heel graag zien dat de visserij wel prioriteit krijgt."Lees meer...


Zoekwoorden: ​advocaat, vrouwenhandelaar, saban, b., zit, in, de, cel, in, turkije,


Datum: 23-10-2017 | BRON: nos.nl