VS blijft jachttrofee olifant voorlopig toch weren
Saudi-Arabië heeft zijn ambassadeur in Duitsland teruggeroepen voor overleg. Aanleiding voor het besluit zijn opmerkingen van de Duitse minister Gabriel van Buitenlandse Zaken over de rol van Saudi-Arabië in de crisis in Libanon.


In Libanon is een crisis ontstaan na de verrassende aankondiging van premier Hariri dat hij vertrekt. Hij maakte dat begin deze maand bekend vanuit Saudi-Arabië en is sindsdien niet meer in eigen land verschenen. President Aoun heeft gezegd dat hij het ontslag niet accepteert.


Gevaarlijk


De Duitse minister Gabriel noemde de situatie in Libanon donderdag "zeer gevaarlijk". Hij suggereerde dat dat mede komt door de politiek van Saudi-Arabië.


Vermoed wordt dat dat land de kwade genius is achter het aftreden van Hariri. Hij zei dat hij een aanslag van Hezbollah vreest. Maar dat zou niet meer zijn geweest dan een nieuwe zet van de Saudiërs in de regionale machtsstrijd met Iran, dat op goede voet staat met Hezbollah.


Saudi-Arabië ontkent iedere betrokkenheid bij de crisis in Libanon. Het land spreekt ook tegen dat Hariri tegen zijn zin twee weken in het land is vastgehouden.


Frankrijk


Hariri zelf verwees gisteravond in een tweet ook naar de woorden van Gabriel. Op weg naar Frankrijk, waar hij en zijn gezin op uitnodiging van president Macron enige tijd zullen verblijven, schreef hij: "Het is een leugen om te zeggen dat ik word vastgehouden in Saudi-Arabië en het land niet uit mag. Ik ben onderweg naar het vliegveld, meneer Sigmar Gabriel."


Onduidelijk is nog hoelang Hariri precies in Frankrijk zal blijven. Macron heeft gezegd dat de premier van plan is om "na enkele dagen of weken" terug te keren naar Libanon.Lees meer...


Zoekwoorden: vs, blijft, jachttrofee, olifant, voorlopig, toch, weren,


Datum: 18-11-2017 | BRON: nos.nl