Noord-Korea: raket kan heel Verenigde Staten bereiken
Een tentoonstelling in New York met kunst van gevangenen uit de beruchte Guantanamo Bay-gevangenis veroorzaakt ophef. Onder de kunstenaars zouden handlangers zijn van Osama bin Laden.


Nabestaanden van slachtoffers van de aanslagen van 11 september 2001 begrijpen niet dat werken van terreurverdachten worden tentoongesteld. "Absurd. Waar zitten ze met hun hoofd?", vraagt Alexander Santora zich af. Zijn zoon, die brandweerman was, kwam op 9/11 om het leven.


Verborgen boodschappen


De tentoonstelling heeft als thema Ode aan de Zee. Er zijn schilderijen van de zee en stillevens van bloemen verzameld.


De 36 creaties zijn eerst door het Amerikaanse leger gecheckt op gewelddadige inhoud of verborgen berichten. Vervolgens zijn de werken vrijgegeven aan de advocaten van de terreurverdachten.


"Gevangenen geven wel vaker kunstwerken aan hun advocaat als geschenk, om door te geven aan familieleden of gewoon om ervoor te zorgen dat ze bewaard blijven", vertelt advocate Beth Jacob.


Toen Jacob erover sprak met professor Erin Thompson van het John Jay College in New York bleek die wel interesse te hebben in de kunst voor een expositie.


"Ik wil mensen aanmoedigen om naar deze schilderijen te kijken. Het zijn bloemen en stranden. Het werk is niet ontwrichtend of bedreigend", zegt Thompson. Ze denkt bovendien dat de expositie kan helpen om mensen aan het denken te zetten over Guantanamo Bay.Lees meer...


Zoekwoorden: noord-korea, raket, kan, heel, verenigde, staten, bereiken,


Datum: 29-11-2017 | BRON: nos.nl