VN dringt aan bij Noord-Korea op meer overleg
Een synagoge in het centrum van de Zweedse stad Gotenburg is gisteravond aangevallen door gemaskerde mannen. Zij gooiden brandende voorwerpen over de schutting, zegt een ooggetuige tegen de Zweedse omroep SVT. Mogelijk ging het om molotovcocktails.


Volgens media in Zweden kwamen de voorwerpen terecht in de tuin voor het gebouw. Het vuur doofde snel, mede doordat het regende.


In de kelder van de synagoge was tijdens de aanval een feest van jongeren aan de gang. Niemand raakte gewond. De voorzitter van de joodse organisatie in Gotenburg zegt dat de jongeren zijn geschrokken, maar dat iedereen veilig het gebouw kon verlaten.


Arrestaties


Vanochtend vroeg heeft de politie drie verdachten gearresteerd. De politie wil geen details geven over hun identiteit. De drie worden verdacht van poging tot moord.


De aanleiding voor de aanval is nog onduidelijk, maar voor de zekerheid is de beveiliging bij de synagoge opgeschroefd. Een woordvoerder van de politie wil tegen Zweedse media niet zeggen wat voor maatregelen er zijn genomen.


Amerikaanse erkenning


De voorzitter van de joodse gemeenschap in Gotenburg denkt dat de aanval te maken kan hebben met de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël. "Wanneer er dingen gebeuren in Israël, neemt de dreiging ook hier toe", zegt hij tegen de Zweedse krant Göteborgs-Tidningen.


Een dag voor de aanval was er in Malmö een grote demonstratie tegen de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als Israëlische hoofdstad. Daarbij werden antisemitische leuzen geroepen.Lees meer...


Zoekwoorden: vn, dringt, aan, bij, noord-korea, op, meer, overleg,


Datum: 10-12-2017 | BRON: nos.nl