VS wil weer praten met Noord-Korea
De verkiezingen voor een Senaatszetel in de Amerikaanse staat Alabama zijn gewonnen door de Democraat Doug Jones, melden Amerikaanse media. Hij won van de omstreden Republikein Roy Moore (70), die de afgelopen weken door meerdere vrouwen is beschuldigd van seksueel wangedrag maar toch de steun had van president Trump.


De winst van de Democraat Jones (63) betekent een gevoelige nederlaag voor Trump en zijn partij. De conservatieve zuidelijke staat zou normaal gesproken een prooi moeten zijn voor de Republikeinen. Trump won de staat bij de presidentsverkiezingen van 2016 met overmacht tegen Hillary Clinton. De afgelopen 25 jaar hebben de Democraten er geen verkiezing van belang gewonnen, zegt correspondent Wouter Zwart.


Met vrijwel alle stemmen geteld heeft Jones 49,5 procent van de stemmen, tegen 48,8 procent voor Moore.


Republikeinse meerderheid in gevaar


De zetel werd vacant doordat Jeff Sessions minister van Justitie werd. Nu de Democraten de zetel overnemen, slinkt de meerderheid van de Republikeinse partij in de Senaat verder. De Republikeinen hebben daar nu 51 zetels, tegen 49 voor de Democraten. Volgend jaar november zijn er tussentijdse verkiezingen voor de Senaat.


Moore werd vorige maand voor het eerst beschuldigd. The Washington Post schreef over het verhaal van een vrouw die vertelde dat ze in 1979 door Moore, die toen openbaar aanklager was, was aangerand. De vrouw was toen 14 jaar, Moore 32. Daarna volgden meer vrouwen met beschuldigingen, van wie sommige minderjarig waren toen Moore hen zou hebben aangerand of verkracht.


Moore zei aanvankelijk dat hij nooit met tieners uitging zonder toestemming van hun moeder. Later ontkende hij steevast alle aantijgingen. Er zou sprake zijn van een hetze en een complot van de Democraten en de progressieve elite in Washington.Lees meer...


Zoekwoorden: vs, wil, weer, praten, met, noord-korea,


Datum: 13-12-2017 | BRON: nos.nl