Dreigementen en schuddende bloempotten: wennen aan nucleair Noord-Korea
Goedemorgen, het is Kerstmis! Op Eerste Kerstdag houdt de koning traditioneel een toespraak. Daarnaast is het de eerste dag van de negentiende editie van de Top 2000.


Het is geen witte, maar een grijze kerst. Het is de hele dag bewolkt, met kans op motregen. Het wordt ongeveer 9 graden. Morgen, op Tweede Kerstdag, krijgen we de zon waarschijnlijk wel af en toe te zien.


Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de wegwerkzaamheden en files en de situatie op het spoor.


Wat kun je vandaag verwachten?


• Het is het vijfde jaar dat koning Willem-Alexander zijn kersttoespraak houdt. De speech is vanaf 13.00 uur te volgen op NPO 1 en NPO Radio 1. Zijn toespraken lijken steeds zorgelijker te worden, schreef onze redacteur Koninklijk Huis Piet van Asseldonk deze week.


• De kerstdagen zijn voor veel priesters en predikanten drukke tijden. In tien jaar tijd is het aantal priesters teruggelopen met bijna 30 procent. Ook zijn er minder predikanten, blijkt uit cijfers die de NOS heeft opgevraagd bij onderzoekscentrum Kaski en de PKN. Later vandaag een reportage op onze site en in de journaals.


• En het is de eerste dag van de uitzending van de Top 2000. Met in de top-10 klassiekers als Bohemian Rhapsody van Queen, Hotel California van The Eagles en Stairway to Heaven van Led Zappelin. Dit is waarom de top-3 nog maximaal vijf jaar hetzelfde is.


Wat heb je gemist?


• De Kerstnachtmis in Bethlehem stond in het teken van de diplomatieke rel rond de Amerikaanse ambassade in Israël. Hoewel de aartsbisschop die de mis leidde zei dat er al genoeg over gezegd was, plaatste hij toch de opmerking dat iedereen in het Heilige Land zich dienstbaar dient op te stellen. De viering was dit jaar soberder dan anders uit protest tegen Trumps besluit. Ook kwamen er minder toeristen dan anders, mogelijk door de felle demonstraties van de afgelopen weken.


Ander nieuws uit de nacht:


• Nog tijdens de mis in Bethlehem werd bekend dat Guatemala ook zijn ambassade in Israël naar Jeruzalem zal verplaatsen. Het is daarmee het eerste land dat het besluit van de Amerikaanse president Trump volgt. President Morales maakte bekend via Facebook dat hij met premier Netanyahu heeft afgesproken om de verhuizing te starten.


• Een automobilist is met opzet het SPD-partijkantoor in Berlijn binnengereden: de bestuurder van de Peugeot zou volgens de politie zelfmoord hebben willen plegen.


• De Peruaanse oud-president Fujimori krijgt gratie vanwege zijn slechte gezondheid: Fujimori (79) werd gisteren met spoed van de gevangenis overgebracht naar het ziekenhuis.


• Het Dagblad van het Noorden meldt dat de doodzieke Amir (10) is overleden: de 10-jarige Amir was verstandelijk gehandicapt en leed aan een ongeneeslijke stofwisselingsziekte.


En dan nog dit:


Het is niet bepaald een typische gezellige kerstkaart, maar toch zijn op Facebook al duizenden duimpjes uitgedeeld aan de boodschap van het Braziliaanse eliteteam BOPE. Op de afbeelding van de zwaarbewapende politie-eenheid is een kerstman te zien met automatisch geweer en kogelwerend vest. "BOPE wenst jullie een vrolijk kerstfeest", staat erbij geschreven.


De Batalhão de Operações Policiais Especiais is een elite-eenheid uit Rio de Janeiro die gespecialiseerd is in operaties tegen criminelen in favelas, ofwel sloppenbuurten. De BOPE staat bekend om zijn spijkerharde aanpak. Veel inwoners vinden dat er harder opgetreden moet worden tegen het geweld in Rio.


Fijne dag!Lees meer...


Zoekwoorden: dreigementen, en, schuddende, bloempotten, wennen, aan, nucleair, noord-korea,


Datum: 25-12-2017 | BRON: nos.nl