Noord-Koreaanse toeschouwers naar Winterspelen
Goedemorgen! Emile Roemer neemt afscheid als Kamerlid en in Catalonië komt het nieuw regioparlement voor het eerst bijeen.


Het gaat vandaag flink waaien en regenen. Het KNMI heeft voor het hele land code geel afgekondigd. In midden en oosten van het land kan winterse neerslag blijven liggen op de weg en is er kans op gladheid. In het westen waarschuwt het KNMI voor zware windstoten.


Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.


Wat kun je vandaag verwachten?


• In Catalonië komt het nieuwe parlement voor het eerst bijeen. Er staat meteen een belangrijk punt op de agenda: moet Carles Puigdemont, die in oktober naar Brussel vluchtte, opnieuw benoemd worden tot regiopresident?


• Emile Roemer neemt afscheid als Tweede Kamerlid. Eind vorig jaar maakte hij bekend te stoppen als SP-leider. Lillian Marijnissen neemt het stokje van hem over. Mahir Alkaya neemt de Kamerzetel van Roemer over.


• Het vierdaagse festival Eurosonic Noorderslag gaat van start in Groningen. Het is een van de weinige festivals waar rapper Boef nog welkom is. Hem wacht zaterdag wel een bierdouche.


Wat heb je gemist?


Minister Wiebes heeft bij het debat in de Tweede Kamer over de afhandeling van schade door de gaswinning in Groningen niet bekendgemaakt wanneer hij met een schadeprotocol komt. In het debat stelde Wiebes dat hij het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) van volgende week wil afwachten. De minister wees op de omvang van de operatie: "Twee weken maak ik niet waar, dat is kletskoek. Het moet goed gebeuren en ik kan niet heksen."


Ander nieuws uit de nacht


• Mocht het tot een rechtszaak tegen de staat komen in de zaak-Julio Poch, dan zal een aantal Nederlandse ministers als getuige worden opgeroepen. Dat hebben de advocaten van Poch gezegd in het tv-programma Jinek.


• Bij oud-voetballer Willem van Hanegem is prostaatkanker geconstateerd. De kans op genezing is volgens hem en zijn artsen groot.


• Op de eerste dag van zijn bezoek aan Chili heeft paus Franciscus gebeden met een kleine groep slachtoffers van seksueel misbruik door Chileense priesters.


• Volgens een arts van de Amerikaanse president is Trump fysiek en mentaal topfit. "Trump moet verschrikkelijk goede genen hebben", aldus legerarts Ronny Jackson.


En dan nog dit


In Japan wordt de veertigste verjaardag van het spelletje Space Invaders gevierd. Het spelletje wordt geprojecteerd op de ruiten van een hoge wolkenkrabber in Tokio.


Mensen kunnen meespelen door met hun voeten op de vloer in het gebouw te stampen, of een van de gamemachines te gebruiken die erbij staan. "Het is fantastisch om te zien dat Space Invaders zo opnieuw gespeeld wordt", zegt een van de initiatiefnemers terwijl om hem heen geluidjes en bliepjes van het spel klinken. De populariteit lijkt na veertig jaar nog niet te zijn afgenomen.


Fijne dag!Lees meer...


Zoekwoorden: noord-koreaanse, toeschouwers, naar, winterspelen,


Datum: 17-01-2018 | BRON: nos.nl