Verstekelingen ontsnappen uit vrachtwagen en rennen snelweg op
In Den Haag dient het kort geding van Volkert van der Graaf tegen de staat. De moordenaar van Pim Fortuyn wil emigreren. Dat kan niet omdat hij zich eens in de zes weken bij de reclassering moet melden. De oplegging van een meldplicht was een van de voorwaarden waaronder hij in 2014 voorwaardelijk vrijkwam.


De advocaat van Van der Graaf zei in de rechtszaal dat de meldplicht heilloos is en ineffectief. Deskundigen zouden dat ook vinden. Zijn cliƫnt denkt er al twee jaar over om Nederland te verlaten, onder meer omdat hij geen werk kan krijgen. Ook zou de kans dat hij opnieuw iemand vermoordt minimaal zijn.


Volgens de landsadvocaat verloopt het contact met de reclassering stroef en verzet Van der Graaf zich. In die gesprekken zegt hij weinig, en wil hij soms helemaal niet praten. Hij typt dan antwoorden op een computer. De landsadvocaat zegt dat reclassering niet kan inschatten hoe Van der Graaf in het leven staat en wat zijn opvattingen zijn. Volgens haar adviseert de reclassering juist wel om een vorm van toezicht te houden.


Geen gesloten deuren


Van der Graaf is zelf bij de zitting aanwezig. Hij wilde de zaak achter gesloten deuren laten behandelen, maar de rechtbank zag daar geen aanleiding voor. Zijn advocaat zei dat Van der Graaf nog niet weet naar welk land hij wil emigreren.


Van der Graaf werd in 2003 voor de moord op Fortuyn (2002) tot achttien jaar cel veroordeeld. In 2014 kwam hij na het uitdienen van twee derde van zijn straf voorwaardelijk vrij.


In eerste instantie moest hij zich eens per drie weken bij de reclassering melden. Dat is later teruggebracht tot eens in de zes weken.Lees meer...


Zoekwoorden: verstekelingen, ontsnappen, uit, vrachtwagen, en, rennen, snelweg, op,


Datum: 15-05-2018 | BRON: nos.nl