Yanny of Laurel: wat hoor jij?
Vijf mensen die "een substantiële, moedige en persoonlijke bijdrage hebben geleverd aan de vrijheid in de wereld" hebben vandaag in de Nieuwe Kerk in Middelburg de Four Freedom Awards gekregen. Om het jaar worden er vier awards uitgereikt voor respectievelijk de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van godsdienst, de vrijwaring van gebrek en de vrijwaring voor vrees. Jaarlijks wordt ook een internationale Four Freedom Award uitgereikt.


De prijzen zijn vernoemd naar de vier vrijheden die de voormalige Amerikaanse president Franklin Roosevelt noemde bij een toespraak tot het Amerikaanse Congres tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze worden toegekend door de Roosevelt Foundation uit Middelburg. De uitreiking wordt bijgewoond door koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix.


De winnaars


De Turkse journalist Erol Öndero Glu ontving de award voor de vrijheid van meningsuiting. Voor Reporters Without Borders in Turkije en het onafhankelijke Turkse persbureau Bianet volgt hij onder meer rechtszaken tegen journalisten en schrijft hij over schending van persvrijheid.


Bisschop Paride Taban uit Zuid-Sudan kreeg de award voor de vrijheid van godsdienst. Hij zet zich al sinds de jaren 60 in voor vrijheid in de regio en stichtte het vredesdorp Kuron, waar verschillende etnische groepen uit het door burgeroorlogen verscheurde land in vrede proberen samen te leven.


De award voor de vrijwaring van gebrek ging naar de Belgische natuurbeschermer Emmanuel de Merode. Hij neemt de prijs in ontvangst namens het samenwerkingsverband Virunga Alliance, dat zich in het Congolese Virunga National Park inzet voor bescherming van de natuur, economie en de bewoners van dat gebied.


De voormalige Nepalese kindslaaf Urmila Chaudhary kreeg de award voor de vrijwaring van vrees. Zij probeert een einde te maken aan de slavernij in Nepal en is voorvechter van de rechten van meisjes daar.


De Internationale Four Freedoms Award gaat naar Christiana Figueres Olsen. De organisatie ziet haar "als vertegenwoordiger van alle betrokkenen die gedurende vele jaren hebben bijgedragen aan de totstandkoming van het Klimaatakkoord van Parijs in 2015".Lees meer...


Zoekwoorden: yanny, of, laurel, wat, hoor, jij?,


Datum: 16-05-2018 | BRON: nos.nl