Wateroverlast door regen in zuiden van Nederland
Bescherming tegen zonnebrand is in deze tijd van het jaar voor veel mensen weer hoognodig. Maar lang niet alle middeltjes werken zo goed als ze beloven. Dat stelt de Consumentenbond na onderzoek van factor 30-sprays van verschillende fabrikanten.


De bond vindt het kwalijk, omdat een te lage factor schadelijk kan zijn voor de huid. "Het is voor consumenten niet te controleren. Je gaat ervan uit dat dat wat op de verpakking staat klopt", zegt woordvoerder Babs van der Staak in het NOS Radio 1 Journaal.


Testpersonen kregen in een laboratorium factor 30 van sprays met een pompje of uit een spuitbus op delen van hun rug. Daarna werden ze blootgesteld aan uv-straling en werd hun huid beoordeeld. Ook deed de bond een technische meting van de sun protection factor (SPF).


Volgens de bond zijn de sprays van Lovea, Australian Gold en Lucovitaal niet aan te raden. De laatste bleek factor 19 te zijn in plaats van 30, Australian Gold zelfs 15. En Lovea beschermt volgens de onderzoekers onvoldoende tegen gevaarlijke UV A-straling.


De bond heeft de resultaten voorgelegd aan de fabrikanten. "Australian Gold zegt dat de testresultaten niet kloppen, dat ze andere metingen hebben. Van Novea en Lucovitaal hebben we geen reactie gekregen." De NOS heeft de fabrikanten nog niet kunnen bereiken voor een reactie.


Sprays van Garnier en Vision komen als beste uit de test, en die van Kruidvat hebben volgens de Consumentenbond de beste prijs-kwaliteitverhouding.Lees meer...


Zoekwoorden: wateroverlast, door, regen, in, zuiden, van, nederland,


Datum: 28-05-2018 | BRON: nos.nl