Kim Jong-un decimeert rol vader en opa in verplichte eed Noord-Korea
Bijna 60 miljoen Turken mogen vandaag stemmen voor een president en een parlement. President Erdogan en zijn AK-partij, al ruim vijftien jaar aan de macht, zijn zoals gebruikelijk de grote favoriet, maar waarnemers sluiten niet uit dat de oppositie meer voet aan de grond zal krijgen dan ooit.


De verkiezingen stonden eigenlijk gepland voor november 2019, maar Erdogan heeft ze naar voren gehaald omdat hij naar eigen zeggen een nieuw mandaat nodig heeft om de problemen in het land aan te pakken. Zo gaat het slecht met de economie.


Verder wil Erdogan haast maken met het nieuwe presidentiƫle systeem dat de president meer macht geeft ten koste van het parlement. Na de verkiezingen wordt de nieuwe grondwet van kracht die dat systeem invoert.


Oppositie


Vier oppositiepartijen zijn een lijstverbinding aangegaan voor de parlementsverkiezingen. Wel hebben ze alle vier een eigen presidentskandidaat.


De kandidaat van de grootste oppositiepartij, de seculiere CHP, is Muharrem Ince. Met stevige teksten aan het adres van Erdogan trok hij de afgelopen weken veel kiezers naar campagnebijeenkomsten. Gisteren waren er zeker een miljoen mensen bij een bijeenkomst van Ince in Istanbul.


Andere mensen die een gooi doen naar het presidentschap zijn Meral Aksener van de nationalistische Iyi-partij en Selahattin Demirtas van de voornamelijk Koerdische HDP. Demirtas voerde campagne vanuit de gevangenis, waar hij vastzit vanwege terreuraanklachten.


Mogelijk tweede ronde


Als geen van de presidentskandidaten vandaag een meerderheid haalt, volgt op 8 juli een tweede ronde tussen de twee met de meeste stemmen.


De stembureaus in Turkije gaan open om 07.00 uur Nederlandse tijd. Mensen kunnen stemmen tot 16.00 uur.Lees meer...


Zoekwoorden: kim, jong-un, decimeert, rol, vader, en, opa, in, verplichte, eed, noord-korea,


Datum: 24-06-2018 | BRON: nos.nl