Wekdienst 10/8: staking Ryanair en start Eredivisie
Het is een onwerkelijke vakantie voor Erwin van Workum en zijn gezin op de camping in Frankrijk. Zondagavond werden de Nederlanders opgeschrikt door een storm, en door het noodweer van donderdag kwam hun camping grotendeels blank te staan.


"Mijn tent werd eerst verwoest door een tornado en daarna ging hij door onweer en wind weer tegen de vlakte", zegt hij aan de telefoon. "Je weet echt niet wat je meemaakt." Volgens de Nederlander is er gisteren 170 millimeter regen gevallen.


Erwin, zijn vrouw en dochters zitten momenteel in een huisje op een hoger gelegen gedeelte van de camping. Ze verblijven in Rochegude, in de Drôme, in Zuid-Frankrijk. In dit gebied zijn tientallen campings geëvacueerd vanwege noodweer en overstromingen.


Campinggasten in het getroffen gebied vertellen over de overstromingen:


"Heel veel mensen zijn al vertrokken", zegt Erwin. Hij schat dat er in totaal een stuk of twintig Nederlanders op de camping stonden. En die hebben veel steun aan elkaar gehad. "De manier waarop je in deze situatie met elkaar omgaat, alsof je elkaar al jaren kent. Iedereen helpt elkaar enorm."


De eerste noodsituatie voor zijn gezin was zondagavond. Er stak een storm op, waardoor een boom op de camping omviel en een tent raakte. Een aantal campinggasten raakte gewond. Een jongen van drie overleed later aan zijn verwondingen.


Het Nederlandse gezin kwam er zonder letsel vanaf. "Ik ben door het oog van de naald gekropen", zegt Erwin. "Gelukkig stond de tent goed vast." Maar met een traumahelikopter, brandweermannen, en de politie op de camping was het een chaotische nacht.


Ze verhuisden naar een andere plek op camping. En gisteren kregen de Nederlanders een nieuwe lading noodweer te verduren. "De hele dag heeft het geregend. Tijdens de evacuatie stond ik op sommige plekken tot aan mijn middel in het water."


Zelfs op de hoger gelegen kampeerplek stond het water op den duur tot aan de tent. Ditmaal werd het gezin geëvacueerd van de camping. "Eerst vanwege de tornado over mijn tent en nu halsoverkop vertrekken vanwege de regen. De combinatie van de twee maakt het extreem."


Ondanks alle problemen blijft het gezin voorlopig in Frankrijk. Als alles meezit, vertrekken de Nederlanders zondag naar huis. "We zijn redelijk volhardend", zegt Erwin lachend.Lees meer...


Zoekwoorden: wekdienst, 10/8, staking, ryanair, en, start, eredivisie,


Datum: 10-08-2018 | BRON: nos.nl