Kim: gezondheidszorg Noord-Korea gedateerd en ondermaats
Koning Mohammed van Marokko heeft in een televisietoespraak geen duidelijkheid gegeven over de herinvoering van de dienstplicht. Gisteren meldden Marokkaanse media dat de regering en het parlement akkoord zijn met het wetsvoorstel, maar dat de koning nog zijn goedkeuring moet geven aan de uitwerking.


Verwacht werd dat Mohammed in deze toespraak zou ingaan op de dienstplicht, maar dat deed hij niet. "Het enige dat de koning erover zei is dat Marokkanen vooral nationalistischer moeten gaan denken, want dat zou het land vooruit helpen", zegt Marokko-correspondent Willemijn de Koning.


Doodsbang


De herinvoering van de dienstplicht zou een wens zijn van Mohammed en de kans lijkt daarom groot dat hij de wet goedkeurt. "De koning heeft zulke dingen niet vaak verworpen, maar je weet het nooit", aldus Willemijn de Koning.


De Marokkaanse dienstplicht werd in 2006 afgeschaft. De berichten over herinvoering maken volgens de correspondent veel los. "Het hek is al van de dam. Heel veel Marokkanen spreken er al over, want ze zijn doodsbang dat ze de dienstplicht in moeten, terwijl ze dat niet willen."


Het is nog altijd niet duidelijk of de dienstplicht ook zou gelden voor Marokkanen die ook een andere nationaliteit hebben. Willemijn de Koning: "Ik krijg nu berichten van Nederlandse Marokkanen: moet ik ook?"


Mannen en vrouwen


Volgens Marokkaanse media wordt de dienstplicht al in oktober ingevoerd. De militaire training zou een jaar duren en de verplichting zou gelden voor zowel mannen als vrouwen, van 19 tot 25 jaar. Gehandicapten zijn vrijgesteld en studenten kunnen hun dienstplicht later vervullen.


Wie probeert aan de dienstplicht te ontkomen zou maximaal 6 maanden cel kunnen krijgen.Lees meer...


Zoekwoorden: kim, gezondheidszorg, noord-korea, gedateerd, en, ondermaats,


Datum: 21-08-2018 | BRON: nos.nl