Dit is de eerste Nederlandse kiwi
De derde dag van de rechtszaak tegen 34 verdachten die vorig jaar op de A7 drie bussen met anti-Zwarte Piet-demonstranten tegenhielden, is van start gegaan.


Als eerste wordt de 40-jarige Jenny Douwes uit Drachten gehoord. Zij wordt beschouwd als initiatiefnemer van de actie, vorig jaar november. De ondernemer zou op Facebook de oproep hebben gedaan om de anti-Zwarte Pietgroep tegen te houden en moet zich verantwoorden wegens opruiing.


De afgelopen dagen werden in de rechtbank in Leeuwarden al verdachten gehoord. Die moesten steeds met meerdere tegelijk voorkomen. Voor Douwes wordt echter anderhalf uur uitgetrokken, omdat de rechters meer willen weten over haar rol in de blokkade.


De benadeelde partijen, de demonstranten die in de bussen zaten, mogen vanmiddag hun verhaal doen. Zij wilden de rechtbank binnengaan via de voorkant, terwijl was afgesproken dat ze via de achteringang zouden arriveren. Uiteindelijk namen ze de achteringang


Het Openbaar Ministerie komt morgen met de strafeis.


Waar draait de zaak om?


Volgens het Openbaar Ministerie hebben 34 mensen vorig jaar op 18 november opzettelijk de A7 geblokkeerd. De verdachten wilden zo voorkomen dat demonstranten tegen Zwarte Piet de landelijke intocht van Sinterklaas in Dokkum bereikten.


De verdachten worden vervolgd omdat ze volgens het OM het verkeer in gevaar hebben gebracht en omdat ze een demonstratie hebben verhinderd, dat is strafbaar volgens de wet.Lees meer...


Zoekwoorden: dit, is, de, eerste, nederlandse, kiwi,


Datum: 11-10-2018 | BRON: nos.nl