Wekdienst 18/11: sinterklaasintochten en wereldbekerwedstrijden schaatsen
Argentinië heeft niet de middelen om de onderzeeër te bergen die gisteren na een jaar werd teruggevonden. Volgens minister van Defensie Aguad ontbeert het land de moderne technologie. Onduidelijk is of hij de financiële middelen heeft om hulp in te schakelen.


De ARA San Juan raakte vorig jaar vermist na meldingen over een defect aan boord. Gisteren maakte Argentinië bekend dat het wrak was teruggevonden, 600 kilometer uit de kust op een diepte van 900 meter.


Volgens het bedrijf dat de onderzeeër opspoorde, Ocean Infinity, is de romp van het vaartuig totaal vervormd. Ook zijn er wrakstukken te zien in een gebied van 70 meter en zijn de schroeven deels verdwenen in de zeebodem.


De berging van de San Juan zal moeilijk worden door de plek waar het wrak ligt, ver uit de kust, diep onder water en op een moeilijke zeebodem. Ocean Infinity zegt daarbij te kunnen assisteren, maar wil zich eerst richten op het in kaart brengen van de rampplek.


Of er geld is voor die operatie is de vraag; Argentinië kampt met een economische crisis en heeft al flinke bezuinigingen moeten doorvoeren.


Nabestaanden van de 44 opvarenden hebben daar geen boodschap aan. "Ze hebben mijn broer laten gaan, nu moeten ze hem ook naar me terugbrengen", zegt een van hen.


De families willen niet alleen dat de resten van hun geliefden worden geborgen, ze zeggen ook dat het wrak moet worden onderzocht om problemen in de toekomst te voorkomen.Lees meer...


Zoekwoorden: wekdienst, 18/11, sinterklaasintochten, en, wereldbekerwedstrijden, schaatsen,


Datum: 18-11-2018 | BRON: nos.nl