Auto ramt huis en rijdt slaapkamer in
Er zijn heel wat manieren om een land toekomstbestendig te maken. De belangrijkste instrumenten tot voor kort waren economisch en monetair beleid. Maar de afgelopen jaren zijn er nieuwe uitdagingen, die om een heel ander antwoord vragen. Zoals maatschappelijke ontregeling door klimaatverandering of door cyberaanvallen.


Zowel de EU als de NAVO willen ieder op hun eigen manier Europa voor een onzekere toekomst behoeden. De EU komt met een klimaatplan, de NAVO oefende in Estland hoe je een cyberaanval moet afslaan.


Die onderwerpen staan ook centraal in deze aflevering van Europa deze week:


Nederland is, voor zover we weten, vrijwel verschoond gebleven van cyberaanvallen. Maar de doelen liggen voor de hand: spoorwegsystemen, bankverkeer, drinkwatervoorziening. Alles is computergestuurd, met het internet verbonden en dus kwetsbaar.


Beleidsmakers willen over het algemeen niets liever dan oplossingen aandragen. Over het oprichten van een cybereenheid binnen het Nederlandse leger was weinig te doen.


Maar met name met de poging de klimaatverandering tegen te gaan, roept nogal eens weerstand op. Er worden van een samenleving grote offers gevraagd voor maatregelen waarvan het effect pas over tientallen jaren voelbaar zijn.


EU-visie


Vrijwel ieder Europees land heeft al wel klimaatdoelen voor ogen. Maar de Europese Commissie wilde de afgelopen week met hun visie al die plannen bundelen en ze zo effectiever maken. Hoofddoel: de EU is halverwege deze eeuw klimaatneutraal. Dat wil zeggen: de uitstoot van broeikasgas CO2 is dan nul en alle energie wordt tegen die tijd duurzaam opgewekt.


Het plan wordt de komende dagen besproken op de VN-klimaattop in de Poolse stad Katowice. En daar zal het gefileerd, toegejuicht en afgekraakt worden. Over klimaatplannen is men het zelden eens.Lees meer...


Zoekwoorden: auto, ramt, huis, en, rijdt, slaapkamer, in,


Datum: 02-12-2018 | BRON: nos.nl