De uitzending van 30 januari
De omstreden Afrikaanse en Aziatische poppen in de attractie Carnaval Festival van De Efteling worden aangepast. Volgens het pretpark "krijgen de poppen een uiterlijk dat beter past bij het huidige tijdsbeeld".


In de praktijk betekent het dat de poppen die staan voor Afrika "een nieuwe uitstraling" krijgen. Nu hebben ze nog neusringen en kroeshaar. Dat wordt traditionele Afrikaanse klederdracht. Ook de Aziatische poppen met spleetogen en lange voortanden worden aangepast.


Racisme?


In 2016 was er ophef over het mogelijk racistische en kwetsende karakter van twee attracties: Carnaval Festival en Monsieur Cannibale. Een actiegroep schreef een open brief waarin werd gedreigd met acties in het park als "de onderdrukkende stereotyperingen niet verdwijnen".


Volgens woordvoerder Femke van Es van De Efteling roept Carnaval Festival al sinds de opening in 1985 reacties op. Dat werden er in de loop van de tijd meer, vooral van internationale bezoekers en media die "niet met de attractie zijn opgegroeid".


Na het protest in 2016 had het attractiepark een gesprek met de actiegroep. "We hebben toen geluisterd naar hun argumenten en zij naar de onze. We hebben toen geen maatregelen genomen en dat hebben ze in het gesprek ook niet geëist."


Advies van Tropenmuseum


Vorig jaar werd duidelijk dat de attractie toe is aan groot onderhoud. Zo moet de techniek worden gemoderniseerd en de attractie krijgt energiezuinige verlichting. Dat was volgens Van Es ook het moment om na te denken over de Afrikaanse en Aziatische scènes. "Daarvoor zijn ook experts geraadpleegd. Zo hebben we overleg gehad met de conservator van het Tropenmuseum."


De attractie gaat drie maanden dicht. In die periode worden niet alleen de Afrikaanse en Aziatische poppen aangepast. Ook tientallen andere poppen hebben volgens De Efteling een likje verf nodig. De hele opknapbeurt kost drie miljoen euro.


Aanpassingen aan Monsieur Cannibale staan nog niet gepland. In die attractie stapt de bezoeker in een ronddraaiende kookpot van een Afrikaanse kannibaal. Van Es: "Er staat nog geen grote onderhoudsbeurt voor deze attractie gepland, ook al is die 31 jaar oud. Als die komt, worden aanpassingen zeker overwogen."Lees meer...


Zoekwoorden: de, uitzending, van, 30, januari,


Datum: 30-01-2019 | BRON: nos.nl