Virgin-topman wil in juli de ruimte in met SpaceShipTwo
Charly T. blijft voorlopig vastzitten in Spanje. Dat hebben bronnen rond de 17-jarige jongen uit Noord-Holland bevestigd aan de NOS. De scholier zit sinds augustus vorig jaar vast in een Spaanse cel op verdenking van aanranding van twee Britse meisjes van 12 en 14 jaar oud. Hij is de enige minderjarige Nederlander die in het buitenland wordt vastgehouden.


Minister Blok zou het liefst zien dat de jongen, gezien zijn leeftijd, zijn proces in vrijheid kan afwachten. Hij benadrukte na de ministerraad dat het vonnis aan de Spaanse rechter is en dat het kabinet dat zal respecteren. "Maar een minderjarige verdient natuurlijk een bijzondere zorg, zeker bij iets ingrijpends als een strafrechtelijke beschuldiging."


Blok zei dat er ook diplomatieke contacten met Spanje zijn. De ambassade houdt contact met Charly T. en zijn ouders. Eerder was er kritiek van zijn advocaten op de Spaanse rechtsgang. Zij zeiden dat zijn grondrechten in Spanje geschonden zijn.


Tegen de Noord-Hollander is vier jaar gevangenisstraf plus één jaar ondertoezichtstelling geëist. Er is nog geen inhoudelijke behandeling van zijn zaak geweest, dus hebben zijn advocaten nog geen verweer kunnen voeren. Wanneer zijn zaak dient is nog onduidelijk. Waarschijnlijk duurt dat niet lang meer, zeggen bronnen.


In Spanje liggen ontuchtzaken politiek gevoelig. Er is een wet in de maak waarbij seks zonder expliciete instemming wordt aangemerkt als verkrachting.


Verdachten kunnen op basis van verklaringen zonder steunbewijs veroordeeld worden, zegt advocate Rachel Imamkhan, die de jongen verdedigt. Eerder stond zij Romano van der Dussen bij, die 12,5 jaar onterecht vastzat in Spanje.


NOS Stories vloog naar Alicante en maakte met correspondent Rop Zoutberg de volgende video over gevangen zitten in het buitenland.Lees meer...


Zoekwoorden: virgin-topman, wil, in, juli, de, ruimte, in, met, spaceshiptwo,


Datum: 08-02-2019 | BRON: nos.nl