Wekdienst 21/2: bisschoppen bespreken misbruik en Kamer in debat over pulsvissers
Slachtofferhulp Nederland roept op om te stoppen met het plaatsen van kwetsende opmerkingen op sociale media. Het gaat om reacties als "eigen schuld" en "had je maar beter op moeten letten".


Slachtoffers en nabestaanden van verkeersongevallen, misdrijven en rampen hebben veel last van grievende opmerkingen, zegt de organisatie. Daarom start Slachtofferhulp vandaag een online campagne tegen kwetsende reacties op Facebook, Twitter en andere sociale media.


Vooral na ongevallen volgen vaak verwijtende reacties. Nadat in januari een 15-jarige maaltijdbezorger om het leven kwam in Utrecht, reageerden mensen met de vraag wie zijn kind nou zulk werk laat doen.


Tweede keer slachtoffer


Zedenzaken maken vaak vergelijkbare reacties los, zoals "wie fietst daar dan ook alleen" of "ze zal het zelf wel uitgelokt hebben". Ook onder een Facebookbericht over een steekpartij stond: "Hij zal het er zelf wel naar gemaakt hebben."


"Zulke reacties zijn een ongelooflijke klap in het gezicht van slachtoffers", zegt Rosa Jansen, voorzitter van Slachtofferhulp Nederland. "Het voelt alsof ze een tweede keer slachtoffer worden. Ze krijgen een trap na en dat heeft veel impact."


Grappen


Na het ongeval met een Stint, waarbij vorig jaar in Oss vier kinderen om het leven kwamen, werden op sociale media misplaatste grappen gemaakt. Het leidde tot een heksenjacht op de mensen die deze reacties hadden geplaatst.


Slachtofferhulp ziet in toenemende mate "extreme reacties" op internet. Met een campagne op sociale media hoopt de organisatie mensen bewust te maken van wat ze daar soms zeggen.Lees meer...


Zoekwoorden: wekdienst, 21/2, bisschoppen, bespreken, misbruik, en, kamer, in, debat, over, pulsvissers,


Datum: 21-02-2019 | BRON: nos.nl