Kim Jong-un met trein onderweg naar tweede top met Trump in Vietnam
Bij verschillende grensposten tussen Venezuela en Colombia is het vandaag tot gewelddadigheden gekomen, waarbij doden en gewonden zijn gevallen. Naar de dag vandaag was al met spanning uitgekeken. Oppositieleider en de zelfverklaard interim-president Juan Guaidó had aangekondigd hulpgoederen Venezuela binnen te brengen, ondanks de waarschuwing van president Maduro dat die dat met alle middelen zou voorkomen.


Bij een van de grensposten wilden vrachtwagens met hulpgoederen de barrière doorbreken die het Venezolaanse leger had opgeworpen. De trucks werden echter tot stoppen gedwongen door militairen, die traangas en rubberkogels afvuurden. Tientallen mensen raakten gewond. Drie vrachtwagens brandden uit. Volgens ooggetuigen van persbureau Reuters keerden zeker twee andere vrachtwagens met voedsel en medicijnen terug naar een opslagloods in Colombia.


Aan de Venezolaanse kant van een grensovergang met Brazilië kwamen twee betogers om in een confrontatie met de politie, zeggen ziekenhuisbronnen.


In totaal zijn vandaag 23 Venezolaanse militairen overgelopen, zij kozen de kant van Guaidó. Het gaat daarbij niet om hoge militairen.


Bekijk hieronder wat er gebeurde:


Paard van Troje


President Maduro wil geen millimeter wijken en houdt de hulpgoederen tegen, desnoods gewapenderhand. In een toespraak verbrak bij bovendien de diplomatieke banden met het buurland Colombia en gaf de Colombiaanse diplomaten te verstaan dat zij het land binnen 24 uur moeten verlaten.


Guaidó gaf eerder vandaag in Colombia opdracht aan vrachtwagenchauffeurs om op te trekken naar de grens en hulpgoederen op een vreedzame en rustige manier de grens over te brengen. Zo ver liet Maduro het niet komen. Hij staat niet toe dat Amerikaanse goederen als een paard van Troje de grens overkomen, om te voorkomen dat zijn tegenstander Guaidó met de eer gaat strijken.


NOS-correspondent Marc Bessems zei dat de gebeurtenissen ter plaatse worden ervaren als de dag van de waarheid, waarbij het voor de oppositie nu of nooit is om de zaken te veranderen in Venezuela.


De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo verklaarde zich solidair met de betogers en veroordeelde het geweld. Op Twitter uitte hij zijn medeleven met de nabestaanden van de overleden demonstranten. Vicepresident Pence ontmoet morgen oppositieleider Guaidó in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá.Lees meer...


Zoekwoorden: kim, jong-un, met, trein, onderweg, naar, tweede, top, met, trump, in, vietnam,


Datum: 23-02-2019 | BRON: nos.nl