Eigenwijze keeper zegt sorry en krijgt minder salaris
India heeft vannacht een luchtaanval uitgevoerd op doelen in Pakistaans gebied. Volgens Indiase media hebben twaalf Mirage 2000-gevechtsvliegtuigen bommen gedropt op een trainingskamp van de terroristische organisatie Jaish-e-Mohammed (JeM).


Volgens India is het kamp volledig verwoest en zijn er veel militanten en trainers omgekomen. Pakistan zegt dat er niemand is gedood en dat de Indiase gevechtsvliegtuigen rechtsomkeert maakten toen ze werden belaagd door de Pakistaanse luchtmacht.


Op de terugweg hebben de Indiase toestellen hun bommen gedropt boven onbewoond gebied, zegt een woordvoerder van het Pakistaanse leger. "Er is geen schade aangericht." Een getuige zegt tegen persbureau Reuters dat er een gewonde is gevallen.


Over de precieze locatie waar de bommen zijn neergekomen, is onduidelijkheid. Beide landen noemen Balakot als plaats, maar daarvan zijn er twee. Een is in het Pakistaanse deel van de gedeelde regio Kashmir waar vaker wordt gevochten, de andere ligt in Pakistan.


De spanning tussen de aartsvijanden is opgelopen na een zelfmoordaanslag waarbij eerder deze maand in Kashmir veertig Indiase militairen om het leven kwamen. De vanuit Pakistan opererende terreurgroep JeM eiste de verantwoordelijkheid op.


"De afgelopen dagen waren er al berichten over troepenbewegingen richting het grensgebied", zegt correspondent Aletta André. "Ook zijn er al honderden mensen gearresteerd. En er is een uitgaansverbod in het gebied."


Brein


Het voornaamste doel van JeM is om heel Kashmir bij Pakistan te laten aansluiten. India houdt Pakistan verantwoordelijk voor de aanslag, maar Pakistan ontkent.


"De zelfmoordenaar was een lokale jongen en ook de bommen zouden in India zijn gemaakt", vertelt André. "Maar JeM strijdt voor aansluiting bij Pakistan en de groep heeft daar ook zijn basis." Vorige week doodde India naar eigen zeggen al het Pakistaanse brein achter de aanslag.


Sinds de onafhankelijkheid van India en Pakistan in 1947 hebben beide landen een deel van Kashmir in handen. India en Pakistan hebben twee keer oorlog gevoerd over de regio, de laatste keer in 1965.Lees meer...


Zoekwoorden: eigenwijze, keeper, zegt, sorry, en, krijgt, minder, salaris,


Datum: 26-02-2019 | BRON: nos.nl