Model Lotte van der Zee overleden
De advocaten van Willem Holleeder zijn hun pleidooi begonnen door te wijzen op de grote media-aandacht voor hun cliënt. In vijf dagen proberen ze de rechters ervan te overtuigen dat Holleeder vrijuit moet gaan. Vorige week eiste het Openbaar Ministerie levenslang, omdat hij bij vijf moorden de (mede-)opdrachtgever zou zijn.


Holleeders advocaten Sander Jansen en Robert Malewicz speelden in de rechtszaal een video af met een montage van alle media-aandacht: tv-fragmenten, beelden van boeken en krantenkoppen over Holleeder. Volgens de advocaten leidt de aandacht tot "een dynamiek die zijn gelijke niet kent" en is Holleeder neergezet als een psychopaat en een klootzak.


Hierdoor zouden getuigen vooraf zijn beïnvloed, zeiden de advocaten. En ze spraken de rechters aan: "U bent ook niet van staal, u bent geen robot. U bent ook vatbaar voor die beeldvorming en dat is een risico, want u had al een beeld van deze man voordat de zaak begon."


De advocaten zeiden dat ze een klemmend beroep doen op de rechters. "Wij hebben vertrouwen in u. U zult recht doen op basis van het bewijs en niet op basis van beeldvorming."


Kroongetuigen


Advocaat Sander Jansen ging verder in op de verklaringen die de kroongetuigen Peter la S. en Fred Ros over Holleeder aflegden in het eerdere liquidatieproces. De rechter oordeelde toen dat de verklaringen dienden als bewijs. Jansen vindt dat de getuigenissen niet gebruikt mogen worden, omdat La S. en Ros voor hun verklaringen meer hebben gekregen dan alleen strafvermindering.


Nadat Holleeders advocaten volgende week hun pleidooi hebben afgerond, doet de rechtbank van Amsterdam in juli uitspraak.Lees meer...


Zoekwoorden: model, lotte, van, der, zee, overleden,


Datum: 07-03-2019 | BRON: nos.nl