Tientallen doden en gewonden bij treinongeluk in Congo
De Nieuw-Zeelandse premier Ardern zegt dat het kabinet het in grote lijnen eens is over hervormingen van de wapenwet. "We hebben als kabinet een beslissing genomen, we zijn verenigd", zei ze naar aanleiding van de aanslagen bij twee moskeeën in Christchurch, waarbij vrijdag 50 mensen werden doodgeschoten.


Vicepremier Winston Peters was eerst tegen hervormingen van de wapenwet, maar zegt nu dat hij volledig achter Ardern staat. "De werkelijkheid is dat na vrijdag onze wereld voor altijd is veranderd, en dat zal ook met onze wetten gebeuren." Ardern zei dat de hervormingen binnen tien dagen na de aanslag bekendgemaakt zullen worden, dat betekent ergens deze week.


Ook kondigde ze een onderzoek naar de veiligheidsdiensten aan. De 28-jarige terrorist Brenton Tarrant was voor de aanslag niet in beeld. Een politiecommissaris zegt dat hij de enige aanslagpleger was, maar mogelijk hulp heeft gekregen. "Dat is een zeer belangrijk deel van ons onderzoek."


Huiszoekingen


De politie in Australië heeft twee huizen in de deelstaat New South Wales doorzocht vanwege de terroristische aanslag in het Nieuw-Zeelandse Christchurch. Een anti-terreureenheid ging eerst naar een huis in het dorp Sandy Beach en doorzocht daarna een woning in de plaats Lawrence, beide in het oosten van het land. Volgens Australische media woont in een van de doorzochte huizen de zus van Tarrant. De politie wil die berichten niet bevestigen.


"Het doel is om spullen in beslag te nemen die de Nieuw-Zeelandse politie mogelijk kunnen helpen bij het onderzoek", staat in een verklaring. De politie zegt "te kunnen verzekeren" dat de huiszoekingen niet zijn gedaan vanwege een mogelijke dreiging.


Wapens online gekocht


De dader van de aanslag kocht vorig jaar vier wapens en bijbehorende munitie via internet bij een Nieuw-Zeelandse wapenwinkel, Gun City. Dat bevestigde de eigenaar van de zaak op een persconferentie. De laatste aankoop dateert van maart 2018.


Volgens de eigenaar zijn de semi-automatische wapens die bij de aanslag zijn gebruikt niet afkomstig van Gun City. Of dat ook geldt voor de shotguns, kon de eigenaar van de zaak nog niet zeggen.


"We merkten niets opvallends toen deze man wapens kocht", zei hij op een persconferentie. "Hij was een nieuwe klant, met een nieuwe wapenvergunning." De winkelier heeft alle bestelgegevens aan de politie overhandigd.


Eigen verdediging


Volgens The New Zealand Herald, de grootste krant van het land, gaat Tarrant zichzelf verdedigen in de rechtbank. De advocaat die hij aanvankelijk had, Richard Peters, zegt dat de Australiër daar zelf voor heeft gekozen. Dat wekt volgens de krant de verdenking op dat hij de zaak, die ongetwijfeld op veel media-aandacht kan rekenen, gaat gebruiken om zijn ideeën te promoten.


Volgens Peters kwam zijn voormalige cliënt helder over en was hij mentaal stabiel, "op zijn nogal extreme ideeën na". Hij zegt dat hij er geen problemen mee had om Tarrant te verdedigen. "Het is niet iets wat elke dag gebeurt. In deze zaak is het heel moeilijk om onpartijdig te blijven, maar je moet dat opzij schuiven en er gewoon aan beginnen."


Tarrant is momenteel aangeklaagd vanwege moord, maar hoogstwaarschijnlijk komen er meer aanklachten bij. De zitting gaat op 5 april verder. Hij zit momenteel in een speciaal gedeelte van de gevangenis en wordt 24 uur per dag in de gaten gehouden. Ook mag hij geen contact hebben met medegevangenen.Lees meer...


Zoekwoorden: tientallen, doden, en, gewonden, bij, treinongeluk, in, congo,


Datum: 18-03-2019 | BRON: nos.nl