Zeker 11 doden bij aardbeving op de Filipijnen
De Real IRA, een splintergroep van de IRA, heeft toegegeven verantwoordelijk te zijn voor de dood van de Noord-Ierse journaliste Lyra McKee. De 29-jarige vrouw werd donderdag doodgeschoten, toen ze naast een politieauto de rellen in het Noord-Ierse Londonderry stond te filmen. Een gemaskerde schutter opende het vuur op de politie en raakte McKee.


De Noord-Ierse politie heeft vanmorgen een 57-jarige vrouw aangehouden in verband met de dood van de journalist, met een beroep op de terrorismewetgeving. Wat haar betrokkenheid bij de zaak is, is nog onduidelijk. Twee arrestanten die zaterdag waren opgepakt, zijn inmiddels vrijgelaten.


Excuusbrief


In een brief aan de lokale krant The Irish News biedt de organisatie verontschuldigingen aan voor de dood van McKee aan de partner, familie en vrienden van McKee. "Lyra McKee is op tragische wijze om het leven gekomen toen ze tijdens een aanval op de vijand naast de vijandelijke troepen stond", staat er in de brief.


De rellen voorafgaand aan de dood van de journaliste waren volgens de beweging uitgelokt door de politie. In de verklaring staat verder dat de groepering zijn vrijwilligers heeft opgedragen om in de toekomst bij aanvallen op de vijand "uiterst voorzichtig" te werk te gaan. Er zouden ook maatregelen zijn genomen om dit mogelijk te maken.


De politie deelde zaterdag deze bewakingsbeelden van een schutter bij de rellen van donderdag:


De Real IRA (ook bekend als New IRA) wil een verenigd Ierland. De groep splitste zich in 1998 af van het Ierse Republikeinse Leger (IRA), uit onvrede met het vredesakkoord dat de IRA getekend had met Groot-Brittanniƫ.Lees meer...


Zoekwoorden: zeker, 11, doden, bij, aardbeving, op, de, filipijnen,


Datum: 23-04-2019 | BRON: nos.nl