Drie vragen over de ziekte malaria
In de Russische stad Vladivostok hebben de Russische president Poetin en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un elkaar ontmoet. De twee schudden elkaar de hand voor het oog van de internationale media en spraken daarna in een universiteitsgebouw een-op-een. De twee leiders typeerden het na afloop als vruchtbare gesprekken.


Poetin en Kim spraken over de situatie op het Koreaanse schiereiland en hoe die te verbeteren. De Russische president liet weten Kims pogingen te steunen om de betrekkingen met de VS en Zuid-Korea te normaliseren.


Het kernwapenprogramma van Noord-Korea zal het belangrijkste gespreksonderwerp van de twee leiders zijn geweest. De top is voor president Poetin bovendien een mogelijkheid om zijn invloed in de regio te vergroten, schrijven internationale media.


Bekijk hier beelden van de ontvangst van de Noord-Koreaanse leider door president Poetin:


Na de topontmoeting tussen beide leiders voeren functionarissen uit Noord-Korea en Rusland vandaag verdere gesprekken.


Poetin kwam vanochtend naar Vladivostok voor de top. Kim arriveerde gisteren al per gepantserde trein in de Russische havenstad. De reis van Kim was een stuk korter dan die van Poetin, die naar het uiterste zuidoosten van zijn land moest vliegen.


Het is de eerste keer dat Kim Jong-un als leider van Noord-Korea een bezoek brengt aan Rusland. Volgens diplomaten zal het Kim op de top vooral te doen zijn om economische hulp van de Russen, na de mislukte top met de Amerikaanse president Trump van twee maanden geleden.


Of, zoals Aziƫ-correspondent Sjoerd den Daas het omschrijft in het NOS Radio 1 Journaal: "Kim is in de eerste plaats in de trein gestapt om vrienden te maken." De Noord-Koreaanse leider kampt met een rammelende economie, die wordt geteisterd door internationale sancties.


"Trump heeft in februari tegen hem gezegd: lever je kernwapens in, teken bij het kruisje, dan kunnen we praten over sanctieverlichting." Maar dat is het laatste wat Kim zal doen, zegt Den Daas. "Die wapens zijn echt zijn levensverzekering. En ook de reden dat hij serieus wordt genomen, en dat bijvoorbeeld Poetin nu met hem wil praten."


Bezorgd


Maar Poetin zit ook om een andere reden aan tafel. Volgens Rusland-correspondent Geert Groot Koerkamp heeft de ontmoeting tussen Trump en Kim de Russen zorgen gebaard. "Ze zijn ook bezorgd over het kernwapenprogramma van Pyongyang, maar willen zeker niet dat de Amerikanen achter hun rug om een belangrijke rol gaan spelen in die regio, waar Rusland zulke grote belangen heeft."


Het is nog wel de vraag of Rusland op economisch gebied iets kan betekenen voor Noord-Korea, omdat ook de Russen gebonden zijn aan de internationale sancties die van kracht zijn.


Andere rol


"En Poetin speelt een andere rol op het wereldtoneel dan zeventien jaar geleden", aldus Den Daas. Toen was er ook al een ontmoeting tussen Poetin en de toenmalige Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il, de vader van Kim Jong-un. Ook hij stak toen per trein de grens over.


Volgens Den Daas zou Kim nu wel bereid zijn om testlocaties te ontmantelen, in ruil voor een klein beetje sanctieverlichting. "Het beste waar hij op kan hopen, is dat er een soort ruilhandel ontstaat tussen Rusland en Noord-Korea. En dat de Russen ondanks de sancties misschien hier en daar een oogje dichtknijpen. Maar dat lijkt ijdele hoop. Het gaat hier vooral om een klein pr-offensief."Lees meer...


Zoekwoorden: drie, vragen, over, de, ziekte, malaria,


Datum: 25-04-2019 | BRON: nos.nl